Европейската комисия иска коридори за смяна на корабните екипажи

Транспортните министри на държавите-членки на Европейския съюз проведоха видеоконференция, на която е обсъдено въздейстието на COVID-19 върху транспорта, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет пред Maritime.bg.

По време на срещата беше поставен фокус върху необходимостта „зелените коридори“ да продължат да функционират плавно за гарантиране на доставките на стоки от първа потребност. Министрите се обединиха около приемането на хармонизиран европейски подход за временното удължаване на валидността на документи и сертификати, свързани с предоставянето на транспортни превози.

Предписанията на ЕК за създаването на специални транзитни коридори на летищата за бързо преминаване на сменните екипажи в морския транспорт бяха подкрепени от министрите.

България предложи всяка държава членка да обяви контактна точка за корабни екипажи, която да подава данни към Европейската агенция за морска безопасност.

Maritime.bg припомня, че от България бе стартирана и глобална петиция Seafarers Matter, която има за цел да привлече вниманието на широката общественост към проблемите на над 150 000 моряци, които очакват смяна. Към момента документът е подкрепен от над 5800 души от над 10 държави.

Вчера морският посланик на добра воля към Международната морска организация к.д.п. Андриян Евтимов заяви, че български депутати в Европейския парламент са заявили готовност да поставят исканията в петицията пред своите колеги. Целта е ЕП да излезе с призив към страните извън съюза да се осигурят мерки за допускане смените на корабните екипажи.