САЩ продава торпеда на Тайван

Малко след полагането на клетва на президента на Тайван Цай Ингвен , правителството на САЩ обяви одобрение на нова сделка за доставка на оръжие за Тайпе.

Ще бъдат доставени 18 тежки американски торпеда на обща цена 180 милиона долара, съобщиха от Държавния департамент във Вашингтон. Торпедата MK-48 могат да бъдат изстрелвани от подводници.

Критиката на Китай не трябваше да бъде чакана дълго. Говорителят на външното министерство в Пекин призова Съединените щати да прекъснат всички военни връзки с Тайван, за да предотвратят по-нататъшни щети върху китайско-американските отношения, които наскоро се влошиха заради спора за пандемията на коронавирус. Пекин гледа на Тайван като на отцепила се провинция, която трябва да се обедини с Поднебесната империя – ако е необходимо и с военна сила. Тайван се е отделил от Китай през 1949 г.

Цай положи клетва за втори мандат в сряда. В своята клетва тя призова Пекин да започне диалог и мирно съвместно съществуване. Пекин веднага отхвърли предложението за разговори, а говорител на външното министерство също остро критикува в Туитър държавния секретар на САЩ Майк Помпео, който поздрави Цай за клетвата.