Хайвер от морски таралеж помага за възстановяване след COVID-19

Употребата на лекарства, приготвени на базата на хайвер от морски таралежи, водорасли и други имуностимулиращи растения, може да бъде ефективно средство за рехабилитационна терапия на хора, прекарали коронавирусна инфекция, заяви пред РИА Новости Григорий Воскобойников, ръководител на лабораторията по алгология към Руската академия на науките.

Според учения в момента основното внимание на лекарите с основание е съсредоточено върху диагностиката и лечението на коронавируса. В същото време възстановителната терапия за тези, които са претърпели тази инфекция също става релевантна.

„При пациенти, излекувани от коронавирус се забелязва понижаване на имунитета и организмът се нуждае от помощ, за да се възстанови. Вярваме, че употребата на лекарства, базирани на хайвер от морски таралеж, някои водорасли и ехинацея може да бъде ефективна“, каза Воскобойников. Той отбеляза, че подобни лекарства са разработени за възстановяване на онкоболни след химиотерапия.

Ученият обясни, че водораслите имат способността да отстраняват тежките метали и радионуклеиди от тялото, които могат да останат след продължителна употреба на лекарства. В същото време хайверът от морски таралеж е доказано силен имуностимулант и би бил много ефикасен за бързото възстановяване на организма.