ITF подкрепи моряшката петиция "Seafarers Matter"

Започналата от България глобална петиция – Seafarers Matter, бе официално подкрепена от Международната федерация на транспортните работници (ITF), най-голямата организация, защитаваща интересите на работещите в сектор „Транспорт“.

До момента петицията е подкрепена от над 9 500 души от повече от 20 държави, включително – България, Хърватия, Румъния, Украйна, Русия, Турция, Филипини, Индия, Великобритания, Полша, Латвия, Испания, Индонезия, Малайзия и други.

Тя бе стартирана по инициатива на кап. Андриян Евтимов – български морски посланик на добра воля към Международната морска организация (IMO).

Целта на инициативата Seafarers Matter е да се привлече вниманието на широката общественост към проблемите на над 200 000 моряци, които с месеци не могат да се приберат от корабите или да се присъединят към корабни екипажи заради пандемията от COVID-19.

Над 1 000 са засегнатите моряци от България.

Онлайн петицията ще бъде отворена за подкрепа до 15.06.2020 г. на адрес: www.seafarersmatter.com. След тази дата документът ще бъде изпратен до правителствата на държавите-членки на Международната морска организация с призив за незабавни и спешни мерки за допускане придвижването на морски лица. 

Днес ITF предупреди в свое писмо ООН, че

светът е изправен пред хуманитарна криза,

във връзка с липсата на адекватни единни мерки за решаване на ситуацията с над 200 000 моряци. 

Петицията е достъпна онлайн на адрес: 

www.seafarersmatter.com

Още по темата:

Д-р Андрей Ковачев: Европа разбира важността на морската индустрия и благосъстоянието на моряците