„Убиецът на динозаврите“ ударил Земята под възможно най-смъртоносния ъгъл

Известно е, че преди около 66 милиона години астероид, приблизително два пъти по-голям от диаметъра на Париж, се блъснал в Земята, помитайки всички сухоземни динозаври и 75 процента от живота на планетата, пише АФП.

Това, което остана загадка, беше дали ударът е бил пряк.

Както се оказва, според проучване, публикувано в Nature Communications, гигантската космическа скала се е ударила под „възможно най-смъртоносния “ ъгъл – 60 градуса.

Това довело до достатъчно отломки и газове в горната част на атмосферата, за да се промени радикално климата, T-Rex и всичко, с което е „обядвал“, да изчезне.

Анализирайки структурата на кратера Чиксулуб с ширина 200 километра в Южно Мексико, където се е ударил астероидът, учените провели серия от симулации.

Водещият автор Гарет Колинс от Imperial College London и колегите му от Университета в Фрайбург и Тексаския университет в Остин разгледаха четири възможни ъгъла на удара – 90, 60, 45 и 30 градуса – и две скорости на удара, 12 и 20 километра на секунда.

Най-добро съответствие с данните от кратера беше при удар под 60 градуса.

„Шестдесет градуса е по-смъртоносен ъгъл на удара, тъй като той изхвърля по-голямо количество материал достатъчно бързо, за да погълне планетата“, каза Колинс пред AФП.

„Въздействието предизвикало масово изчезване, защото изхвърля огромни количества прах и газ от кратера достатъчно бързо, за да се разпръсне по целия свят.“

Учените все още се опитват да разберат как точно астероидът е предизвикал масово изчезване и защо някои видове оцеляват, докато други не./БГНЕС