Русия и Сирия проведоха учение в базата Тартус

Във водите на руската военноморска база в Тартус се проведоха съвместни учения на сирийските военноморски сили и руския флот. Отработено е неутрализиране на диверсанти, атакуващи стратегически важно пристанище, в което, според легендата, е заложено самоделно експлозивно устройство акваторията му.

За минути подразделението на противодиверсионните сили и средства е вдигнато по тревога, a бойни плувци се потапят във водата от борда на катера „Раптор“ и продължават активното търсене на диверсионната група. Двама диверсанти са „неутрализирани“, а други двама са заловени и взети на борда на „Раптор“.

В рамките на учението руският противоминен кораб „Иван Антонов“ получи задачата да открие подводници и плаващи мини и да освободи канала за противодиверсионния катер „Кинел“ и патрулния „Раптор“.

Подобни учения позволяват да се установи бойна координация между войските на Русия и Сирия във водите на стратегически важното пристанище в Тартус. Руската военноморска база и постоянното присъствие на руските военни кораби в този регион е гаранция за сигурността в Източното Средиземноморие, пише RB.

„Днес се проведоха съвместни тактически учения на ВМС на САР и на Военноморските сили на Руската федерация, по време на съвместните тактически учения бяха оработени въпросите за универсалната отбрана на сборния пункт Тартус“, коментира Вячеслав Родионов, ръководител на сборния пункт в Тартус.

„Всички цели на планираното учение са постигнати, ВМС на САР и ВМС на Русия успяха да опазят и защитят морската база в Тартус“, подчерта той.