Правят пилотна инсталация за ток от морската вода

След повече от 10 години усилия уникалната разработка очаква да получи финансиране като европейски проект

Стефан Денков

В момента кандидатстваме за европейски проект по програма „Хоризонт-2020” и наесен, когато очакваме да получим нужното финансиране, ще изработим пилотна инсталация за производство на електроенергия от сероводорода в морската вода, която ще бъде в сравнително голям мащаб. Това съобщи пред Maritime.bg проф. д.т.н.  Венко Бешков от Института по инженерна химия при БАН.

Снимка: Олег Ласточкин
Проф. Венко Бешков

Става дума за средства между два и четири милиона евро (такъв е размера им за проект по европейската програма). Това е сериозна сума, която ще стигне за целия процес – от предварителната работа, изработването на инсталацията до нейното изпитание във водите на Варненския залив, каза проф. Бешков. 

Оказа се, че сегашната пандемия от коронавируса не е попречила за успешното кандидатстване с проекта, имало само леко забавяне от една седмица при подаването на документите, което било нищо. Някъде до септември месец комисията трябвало да се произнесе, дали дава зелена светлина за финансиране на пилотната инсталация и той е оптимист, че това ще стане. После щяло да бъде нужно известно време за нейното изработване с идеята догодина през юли, август – най- подходящите месеци за работа в морето – да проведат и самото изпитание в морето. 

В лабораторни условия успяхме да произведем 

електроенергия с мощност един киловат 

от инсталирана мощност голяма един кубически метър, така че сега сме готови за пилотна инсталация в промишлени размери. Идеята на предстоящите изпитания в морето е да постигнем мощност от един до десет киловата, което вече ще даде увереност и на инвеститорите, че разработката ни има бъдеще и си струва да финансират вече в мащабна инсталация за стопански добив на ток от морската вода, обясни авторът на уникалната разработка.

Първите лабораторни опити за добива на ток от богатата на сероводород морска вода тръгнаха преди близо 10 години

Припомняме, че идеята за разработването на инсталация, която да произвежда електрическа енергия от сероводорода в Черно море датира още от 2008 година. Първоначално икономистът Петко Петков насочил вниманието на проф. Бешков към енергийния потенциал на неизчерпаемите ресурси от сероводород в морските глъбини на под 180-200 метра. И от тогава двамата работят заедно по тази тема. След серия от експерименти се оформя уникалната идея на проф. Бешков да прави ток от морската вода със специална акумулаторна батерия клетките на която да се захранват с гориво от сероводорода. Ето какво е неговото обяснение с прости думи: в този акумулатор между анодната и катодната клетка протича електрохимическа реакция, от която се получава електроенергия. Традиционните горивни елементи за този процес са основани на кислорода и водорода. И точно тук е неговото уникално хрумване – вместо чист водород да използва сероводорода от морската вода. Нещо, което досега никога не е правено.

След като със своите експерименти в началото проф. Бешков достига първия практически резултат – произведен ток с мощност, колкото да бъде захранен електрически часовник, той успява да събере международен екип от колеги със сродни интереси от Политехниката в Тимишоара, Румъния и Института по електрохимия и неорганична химия в Тбилиси, Грузия . Те провеждат успешен експеримент с пилотна инсталация 

на борда на научно изследователския кораб ”Академик”, 

което става на 50 nm от нос Галата във Варненския залив през лятото на 2014 година. В екипа участват и учени от Института по океанология, които осигуряват сероводорода с водата от 500 метра дълбочина, където концентрацията му е по- голяма. Резултатите са много добри в сравнение с постигнатите в лабораторни условия преди това, когато използват обикновена чешмяна вода с разтворена в нея морска сол и сероводород. И най-важното, отчитат изключително висок коефициент на полезно действие (КПД), който показва, че ресурсът на този газ в морето може да бъде използван на 90 на сто. Резултатите са повече от обнадеждаващи.  И те окуражават учения да продължи с разработката си с идеята да достигне инсталиране на промишлена мощност, която да произвежда ток, достатъчен за захранването, примерно на малко курортно селище или голям хотел.  

Интересно е да се отбележи, че патентът на проф. Бешков за тази уникална технология бе отличен с бронзов медал на  деветия Международен панаир на изобретенията в Близкия Изток, който се проведе преди няколко години  в Кувейт. Тогава арабски инвеститори поискали да се включат във финансирането на инсталацията, но българският учен им отказал.

Технологията е уникална и моето желание е България да стане първата държава в света, която я прилага, категоричен е проф. Бешков. Впрочем, върху подобни проекти се работи и в Китай, и в Южна Корея, но те не са съпоставими с неговия, защото работят с малки инсталации и химикали, които биха увредили тежко морската среда.

Вече сме изчистили всички препъни камъни 

около технологията, което ни даде увереността сега да кандидатстваме за европейско финансиране. Очакваме положителен отговор, тъй като вниманието на ЕК е насочено към приоритетното развитие на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), обясни проф. Бешков. Неговите очаквания са наред с вниманието на инвеститорите да привлече интереса и на управляващите в държавата. Тя трябва да се увери, че става дума за нещо реално изпълнимо. И че тази международна зелена сделка, която толкова плаши някои среди у нас, практически може да реши много от проблемите. Макар че тук вече става дума за интересите на много страни, на производители, на търговци на всякаква енергия, коментира ученият.

Що се отнася до рентабилността на промишлената инсталация за добив на електроенергия от морската вода, сметките от досегашните експерименти на проф. Бешков, показват, че от 34 грама сероводород могат да се добият 218 вата, а от 1 кг. – 6,8 киловата, които стигат за два отоплителни радиатора. Доказано е, че наличието на този ресурс в Черно море надхвърля 4,6 млрд. тона, което е достатъчно да задоволят енергийните нужди на България за 200 години напред. И то при цена на произведената електроенергия, която е съпоставима с най-евтината, която сега получаваме от АЕЦ „Козлодуй”. 

Още нещо много важно – освен икономически ще има и сериозен екологически ефект. Според проф. Бешков в технологията да бъдат използвани само екологично съвместими вещества. Водата, от която вече е отделен сероводорода, ще се връща обратно на същата дълбочина и така няма как да се нарушава екологичното равновесие. Нещо повече, по този начин поне частично ще бъде намалено застрашително засилващото се вредно влияние на сероводорода, който застрашава живота в Черно море.  Както е известно под 150 метра дълбочина няма кислород и започва тъй наречената мъртва зона. Всяка година сероводородът в нея  нараства със 78 млн. тона, които е равно на 43 млрд. куб. метра природен газ.

Под 150 метра дълбочина в Черно море няма кислород и започва тъй нар.
мъртва зона със силна концентрация на сероводород, който може да се
превърне в неизчерпаем ресурс за производство на електроенергия

И още една интересна подробност. Оказва се, че 

Варна е свързана с имената на редица учени, 

които са работили върху идеята за използването на морската вода за  добива на енергия. Преди време се заговори за варненеца Владимир Димитров, който работи върху създаването на уникален двигател. Той ще работи с водород по измислен от него нов принцип на разлагане на водата. Припомняме и за друг варненец, Илия Вълков, емигрирал по политически причини в средата на 50-те години и станал известен на Запад, като Юл Браун – човекът, дал на света брауновия газ и подкарал първите коли, работещи не с петролни продукти, а с вода. Любимата демонстрация на Юл Браун била да измине с кола 1600 км. без гориво – само на бидон с 4 л. вода и две браунови батерии. Той разработва и генератор, който само от един литър вода произвежда 1860 литра гориво. Корените на проф. Венко Бешков също са във Варна. Той се гордее с факта, че неговият дядо е бил известен учител по музика в морския ни град.