Изявленията на Николай Младенов около случая Боевски и спекулациите около случая Собаджиев


Отворено писмо на кап. Огнян Радев

Аз съм кап. Огнян Симеонов Радев от Лос Анджелис, Калифорния – този, който е в постоянна 24/7 блекбъри връзка с кап. Собаджиев в затвора „Ла Хоя”, тъй като неговото психическо и физическо състояние е критично.
Това изречение отпреди 4 месеца предполагам, че ви е добре познато, но за съжаление нищо не се е променило оттогава.
На 28 март семейството на кап. Собаджиев и Асоциацията на българските капитани организира пресконференция по случая на нашия приятел и колега, т.к. се навършва една година от неговия арест, която се превърна за всички нас в една от най-тъжните страници в историята на българското морячество.
Колегите ми от България ми изпратиха извадки от това, което е казал министърът и последвалите набързо публикации в българската преса и когато ги прочетох, ми стана още по-тъжно. По този повод искам да внеса малко яснота.
Господин министърът е казал, че има много български граждани по затворите в Южна Америка и България не може да се занимава с всички тях и т.н.
За тези 400 българи в затворите в Латинска Америка всеки знае (70 от тях са само в затвора в Сао Пауло, където е г-н Боевски), но господин министърът да каже колко от тях са:
1.    Вече осъдени и излежават присъди.
2.    На колко им предстои да бъдат осъдени и да си излежават присъдите, т.е. са с приключено първо/второ дело и т.н.
3.    Колко от тях са следствени.
4.    На колко от тях са предявени някакви обвинения.
5.    Колко от тях са разпитвани поне веднъж, два, три пъти.

Защото кап. Собаджиев НЕ Е НИТО ЕДИН ОТ ТЯХ
Всеки един от тях е хванат ИНДИВИДУАЛНО да пренася наркотика.
Да каже господин министърът колко от тях са капитани на кораб с 14 човека екипаж и да каже господин министърът колко от куфарите на българите, задържани в Латинска Америка, са с размерите на кораба на кап. Собаджиев (дължина – 139 м, ширина – 22 м, и с 960 TEU (контейнера) в момента на ареста. Не с един контейнер, както примерно пътуват камионите на TIR и от време на време излиза в пресата, че някой е задържан за трафик на наркотици, а с 960  контейнерa. За сведение на тези, които не са запознати и правят и пишат некоректни изявления, капитанът на кораба не ходи от контейнер на контейнер да рови за дрога. Капитанът на кораба не е полицай. Той си има достатъчно други и по-отговорни задължения. Търсенето на наркотици в товара е задължение на местната полиция. В последното пристанище преди Панама, през което е минал корабът на кап. Собаджиев, в Колумбия, са се качили 15 колумбиеца да укрепват контейнерите и след завършване на укрепването местната полиция извършва щателна проверка на кораба и връща на капитана „чист сертификат” и му разрешава да отплава.
Това горното, а също и фактите, които ще изнеса по-надолу, правят случая на кап. Собаджиев коренно различен от другите.
Да забравим за малко тези 400 българи, затворени в Латинска Америка.
Да говорим само за кап. Собаджиев и г-н Боевски, за когото българската общественост беше информирана всеки ден, бил е заснет филм-репортаж на bTV, доколкото разбирам, докато за кап. Собаджиев се мълчи умишлено вече една година.
В тези два случая аз виждам само два сходни факта: и двамата са българи, и двамата са innocent until proven guilty (невинни до доказване на противното).
Разликите обаче са огромни:
1.    Куфарът на г-н Боевски е 1,5/1,0/0,20 м, корабът на кап. Собаджиев е с 139м /22 м /960 контейнера на бордa.
2.    Щангистът пътува само с дъщеря си, а Собаджиев е капитан на още 14 души екипаж от шест различни националности.
3.    Наркотикът е намерен в куфара на щангиста, а 169 кг кокаин не са намерени в капитанската кабина на Собаджиев. Те са намерени в носовото подрулващо устройство на левия борд на кораба, което е в ПОТОПЕНАТА ЧАСТ НА КОРАБА!
4.    За щангиста има РОДИНА България – той има български адвокат и адвокат от Бразилия, които ходиха да видят къде го държат, говориха с директора на затвора и искаха само след броени дни да бъде преместен от затвора и поставен под домашен арест.
5.    И най голямата разлика е, че г-н Боевски е в 100 пъти по-цивилизован затвор, а Светльо е в най-страшния затвор на света и си плаща всеки ден да не го убият.

Аз  нямам нищо напротив България да помага на щангиста г-н Боевски и ако по време на процеса срещу него се докаже, че е невинен, г-н Боевски да си отиде жив и здрав при семейство си, но на фона на изреденото за Г. Боевски Светьо (кап. Собаджиев) няма даже назначен служебен защитник. Дори и от онези, дето църквата или Армията на Спасението ги изпраща само и само да се каже, че има там един с проръфан костюм, който симулира изискващото се от закона присъствие на адвокат по защитата. Това малка част от най-близките му приятели го знае, но трябва цялата нация да го проумее, защото тази нация избира правителството си.
От кап. Собаджиев днес разбрах, че американският посланик в Панама (не консул – подчертавам – а посланик) идва всяка седмица да види какво правят американските граждани в затвора Ла Хоя и дали се нуждаят от нещо. И това са хора, които индивидуално са хванати с наркотици, не намерени някъде на кораба!
В същото време почетният консул на Република България за Панама (само с един капитан, хвърлен в затвора за нищо – без каквито и да е ОБВИНЕНИЯ, който изнемогва от глад и всеки ден се бори за живота си) открива по цял ден изложби да показва колко велика е България. Но г-жа Мичел не е виновна и аз лично много я уважавам, защото жената е много разбрана и състрадателна. Тя няма никакви правомощия от България, респективно Външно министерство. Ако България беше разпитала за единствения си капитан в затвора в момента, можеха да й вдигнат статуса за един ден.
На господин министъра на външните работи на Република България аз искам да му кажа, че величието на една държава и нейната нация не се измерва само с отношението й към олимпийските й шампиони. На тях България им е дала всичко. Техните победи ще останат дълбоко в душите ни, телевизионната лента с българския трибагреник на най-високо място на пилона е запечатана в нашето съзнание завинаги, сълзите по бузите ни от тези незабравими моменти няма да изсъхнат.
Но според мен величието на една страна и нейната нация се измерва с това:
Как се е погрижила за тези, които са първо в БЕДА (както кап. Собаджиев от една година);
Как се е погрижила за бедните и онеправданите, а не за богатите – те богатите имат всичко;
Как се е погрижила за пенсионерите, които са работили за нея – Държавата, цял живот и сега тънат в мизерия;
Как се е погрижила за инвалидите, които не са могли да работят за нея – Държавата, цял живот, но я обичат еднакво с другите.

Нас не ни хранеха с кебапчета в Морското училище (ние си ги купувахме в ресторант „Акациите”) и ние не сме вдигали щанги, но сме прославяли България не по-малко от нашите щангисти. Ние влязохме само на 17-18 години във ВНВМУ. На първите учебни практики на Учебен кораб „Вапцаров” в ужасно вълнение бягахме от мостика, за да си легнем за малко, тъй като не бяхме преживявали такова изпитание по-рано, но нашите преподаватели по Навигация и Астрономия идваха и ни бучеха с пергела и ни пращаха пак на мостика и на палубата да сваляме звезди. И ние отивахме… Наплисквахме си малко лицето и отивахме… И СТАНАХМЕ МЪЖЕ и едни от най-добрите специалисти и капитани на света. Да провери господин министърът в кои компании са българските възпитаници на ВНВМУ, сега капитани, и в кои фирми работим като суперинтенданти и мениджъри ние сега по света. До скоро българин в тези компании беше табу.
България и Господин Министърът имат един достоен български капитан невинен в затвора Панама и даже се правят, че не му знаят името вече една година.
Името му, Господин Министър, е к.д.п. Светлозар Любомиров Собаджиев, родом от град Русе, България.

Допълнение относно изявлението на министъра:
Министърът казал, че, ако някой от българските граждани бъде осъден в чужда държава, той (т.е. България) не може да направи нищо и съответния човек остава там до края  па присъдата.
Съжалявам много, но, ако паметта на министъра е твърде кратка, моята е доста добре. Онзи английски хулиган, дето разби главата на барманчето с паве на Златни пясъци след мача Ливърпул-Милан в Истанбул, да не би да си лежа присъдата във Варненския затвор? Майка му и баща му написаха само две статии в английската преса и направиха България най-ужасната и нецивилизована, и изостанала и корумпирана страна на света. Аз не съм чел толкова обидни статии за България дори по времето на комунизма, когато целият свят ни мразеше.
И българското правителство (само след две статии в едни жалки жълти вестници) веднага клекна, наведе се и го пусна хулигана да си отиде в Англия.

И сега най-важното, за което ви пиша това писмо. Тези, които ме познават, знаят много добре, че аз никога не съм искал от някого помощ и съм свикнал сам да се оправям с много трудности и проблеми. Аз и най-добрите приятели съвипускници и колеги на кап. Собаджиев смятахме, че със значителната сума пари, която събрахме, ще му осигурим най-добрата защита като гаранция за успеха на делото му и окончателното му оправдаване и завръщане в България. За съжаление сумата за представите на България може да е значителна, но за американските му адвокати се оказа твърде незначителна. Така че ние няма да можем да се оправим без помощта на широката българска общественост, българското морячество и без намесата на българското правителство.
На кап. Собаджиев му предстои най-трудният момент в живота му. Скоро той ще бъде размъкван, окован в белезници, до панамските власти: прокуратура, следствие и т.н. Доста шокиращ за мен е и фактът, че той лично трябва да си плаща за всяко отиване на разпит.Сумите варират различно за пътуване до прокуратурата в зависимост от това колко пари ще му поиска стражата, която го кара. Това ми напомня онези пропагандни филми, дето ни прожектираха по време на комунизма, където нацистите караха партизаните сами да си копаят гроба.
Ние, най-близките му приятели капитани, разбира се, няма да го изоставим никога, защото той е един от нас, но той е българин като всички останали и аз се питам той има ли си Родина, има ли си Държава, има ли си Правителство и има ли си сънародници? Той освен от финансова подкрепа сега в най-трудния етап от живота си се нуждае от НАДЕЖДА, ВЯРА и УПОВАНИЕ, че той не е сам и че зад него стои една нация, един народ, една държава.
Затова ви моля да участвате активно в пресконференцията на 28 март, да пишете до правителството на Република България – това е вашето правителство. И да искате незабавна екстрадиция на кап. Собаджиев на хуманитарна основа до България и до всяка страна на Европа, защото в Панама не му е гарантирана сигурността и няма гаранции за честен съдебен процес.
Само по този начин на Светльо ще му се възвърне самочувствието и гордостта на достоен български капитан и вашата помощ ще му помогне безценно да се защити успешно с гордо вдигната глава и убедително – че е невинен.

Кап. Огнян С. Радев

Лос Анджелис, Калифорния

Колаж: Maritime.bg

Maritime.bg – Свят

капитанкорабПанамаСветлозар Собаджиев
Коментари (11)
Коментирай
 • k.д.п. Van Mar

  MОЛЯ,ПО-НАКРАТКО. МОЖЕТЕ ЛИ ПОМОГНА, Г-Н МИНИСТРЕ ?

 • Анатоли

  Какво става? Къде е задружната морска гилдия? То няма коментари, а Соабата се надява на финансова помощ. Сигурно половината от вас го познават и знаят какъв човек е. Ние най-близките му приятели и съвипускници правим каквото можем, но сумата е твърде голяма. Имаше един с ник 4итател,който попита кап. Радев какво е направил и какво е дал. Ако 1000 човека дадат и по 1/100 от това което е направил Радев ще е достатъчно да се покрият разходите, че и ще останат за евентуална следваща вноска. Защото едва ли и тези пари ще стигнат. Не вярвам някой моряк да обеднее ако пусне в сметката 20-30 долара

 • K.D.P. Ognya S Radev

  На този етап Боевски е заявил, че не се признава за виновен.
  Вчера в 13:30 чaса бразилско време, съпругата на Боевски и българският му адвокат, придружени от временно управляващия посолството ни в Бразилия, са се срещнали с него.
  Дипломатът е провел и среща с началника на затвора, запознал се е с условията, при които е поставен Боевски, които е определил като „приемливи“, доколкото все пак това е затвор, посочи Весела Чернева.
  Има необходимото медицинско обслужване, началникът на затвора е обещал да се грижат за сигурността и здравето на задържания.
  Очаква се днес да бъде сключен договор с местен адвокат, който да поеме процесуалната защита на Боевски.
  Обсъжда се вариант, при който семейство Боевски да наеме малък апартамент в Сао Паоло, в който Боевски да може да бъде пуснат под гаранция.
  Това ще осигури условието той да има адрес в Сао Паоло, в който да изчака, след подвигане на обвинението, процеса и произнасянето на присъдата.
  Весела Чернева посочи още, че след разговора на министър Николай Младенов с бразилския му колега във външното министерство на Бразилия е определен служител, който следи случая „Боевски“ отблизо и ще информира българското МВнР за развитието по него.
  V sashtoto vreme Capt. Sobadhjiev si plasha po $20 na den za da ne go ubiyat. Ako iskate moga da vi izpratiya i snimki ot La Joya i dejurnoto „menu“ s koeto go hranyat za otcelee za da moje da si plashta gornite 20 USD / per day

 • K.D.P. Ognyan S. Radev (tozi pat go napisah pravilno)

  Pratih edin SMS na Capt. Sobadhjiev da zapochne da vdiga shtangi,inache nyama da stane – българското МВнР me информира che 30 bezuprecheni na more godini ne se zachitat

  • Capt. O.S.Radev

   На този етап Боевски е заявил, че не се признава за виновен.
   Вчера в 13:30 чaса бразилско време, съпругата на Боевски и българският му адвокат, придружени от временно управляващия посолството ни в Бразилия, са се срещнали с него.
   Дипломатът е провел и среща с началника на затвора, запознал се е с условията, при които е поставен Боевски, които е определил като „приемливи“, доколкото все пак това е затвор, посочи Весела Чернева.
   Има необходимото медицинско обслужване, началникът на затвора е обещал да се грижат за сигурността и здравето на задържания.
   Очаква се днес да бъде сключен договор с местен адвокат, който да поеме процесуалната защита на Боевски.
   Обсъжда се вариант, при който семейство Боевски да наеме малък апартамент в Сао Паоло, в който Боевски да може да бъде пуснат под гаранция.
   Това ще осигури условието той да има адрес в Сао Паоло, в който да изчака, след подвигане на обвинението, процеса и произнасянето на присъдата.
   Весела Чернева посочи още, че след разговора на министър Николай Младенов с бразилския му колега във външното министерство на Бразилия е определен служител, който следи случая „Боевски“ отблизо и ще информира българското МВнР за развитието по него.

   V sashtoto vreme Capt. Sobadhjiev si plashta po 20 USD/day za da ne go ubiyat. Ako iskate moga da vi izpratiya i snimki ot zatvora La Joya i dejurnoto „menu“ s koeto go hranyat za da moje da otcelee i da si plashta gornite 20 USD/day

 • Туко Рамирез

  Премиерът каза преди часове(31.03.2012), че спестените от проекта Белене средства от 6 милиарда ще бъдат предоставени за саниране на жилища в България.Аз бих предложил парите за нашия блок да бъдат дадени за да помогнем на кап.Собаджиев да се прибере жив и здрав във Варна.Така ще ми е по-топло през зимата защото ще знам че един мой колега и приятел е свободен.Няма друго което да ме стопли повече от това.

 • Вселена сърдита

  Нали сме наясно, че Боевски не е виновен, че е щангист и че жена му постигна настоятелно тези резултати дотук. Иначе и за него имаше недомлъвки в първите репортажи. Това е рецептата – настоятелност, постоянство, системност и последователност, колкото и клиширано да звучи. Понеже няма начин да няма начин (!!!), като четох за пресконференцията, стигнах до извода, че е възможно успешната формула в случая на Собата да е обратна на корупционната – че ако едно нещо не става с пари, става с много пари. Тук ще е обратното: щом не става с пари, май трябва да се наблегне на това, което не струва пари, а упоритост. Така че примера за някой с наляти безуспешно над сто хиляди долара са не само обезкуражителни, но и неуместни.
  Днес Собата се осмели да излъчи S.O.S. на своята стена във Фейсбук. Добри хора, които го обичат, му пожелават кураж и търпение. Надявам се да чете и тук, аз му пожелавам кураж и нетърпение! Безграничното му търпение изчерпа възможностите си да го спаси. Не го спасява. Нека прояви гранично, крайно нетърпение!!! Кой му вярва, че е добре? Аз – не. Кой се хваща на думите му, че е добре и че се държи? Държи се, защото все още не е намразил живота, макар че е бил многократно на косъм да се отвърне от живота. И сега не го питайте, защото той пак ще каже, че е добре и че се държи. Такъв си е Собата. И за да бъда конструктивна, а не просто мърмореща, споделям мнение, че оттук нататък е добре към координацията и представителството на Собата да се присъедини човек или група със силна воля, твърда позиция, с много опит от живота или от работа с преговорите и със склонност за смели действия.
  Правителството е достатъчно заето със себе си и едва ли е чуло за какво е станало въпрос на 28 март. Защото то така периодично става въпрос Веднъж на Няколко Месеца. То ще разбере, ако му се каже директно, просто и ясно.
  Да вземем пример от съпругата и другите близки на Боевски! И като не забравяме, че Панама не е Бразилия, значи трябва още по-голяма настоятелност.
  Упоритост и смелост за успешна седмица – и в личното, и в служебното!

 • nikolay kostov

  Към Вселена….какви по- авторитетни хора да се присъединят към каузата,като к.д.п.Димитър Димитров,к.д.п.Стоян Ангелов, к.д.п.Оги Радев,все именити Капитани от родното ни корабоплаване…просто няма коѝ да ги чуе.На отговорните хора много бързо им се повреди слуха.

 • Вселена Сърдита

  Точно това имах предвид, кап.Костов – оттук нататък да не спират да говорят капитаните и никой да не можеда ги спре. Чувствам се правилно разбрана – КАПИТАН означава.: ум и смелост и ефективни дейстия. Не е ли по-сигурно, ако Корабът на Свободата на Собата се управлява от капитаните, особено когато е в критична акватория от правителствени скали и невидими – подводни, домашни рифове. Без значение от своите пол и възраст хората могат да бъдат уверени или неуверени, всеотдайни или малодушни, постигащи или компенсиращи. Очевидно е, че в тази спасителна операция на семейстото му липсват опит и сили да се справи и е добре да освободи мостика за капитаните и да повери Кораба на тях. Така комуникацията с медиите бързо ще стане ефективна (защото сериозните медии и сега са настроени сътруднически) и с тяхното съдействие Корабът по,-лесно ще мине между Скалите, после в безопасни води, а скоро и на родния бряг.

 • к.д.п.инж.Попай Моряка

  Писмо до к.д.п.инж.Огнян С.Радев от к.д.п.инж.Попай Моряка:

  Колега Радев,
  Най-напред поздравления и адмирации най-вече към Вас и целокупното българско морячество за вашата ангажираност и съпричастност към случая „Собаджиев“!
  Капитан Собаджиев не го познавам но абсолютно съм убеден и уверен в неговата НЕВИННОСТ!До сега няма и никога не е имало български капитан участващ но един или друг начин в подобни деяния,приписвани на кап.Собаджиев!
  За сметка на това обаче до болка добре са ми познати българските политици от 1989 год.насам,както и т.нар.български морски посреднически агенции!
  Мога само да Ви поздравя за Вашият БЕЗКРАЙНО ПРАВИЛЕН избор да напуснете България и да заживеете възможно ПО-ДАЛЕЧ от нея!!!Колчем се сетите,че сте се махнал от това място наречено България толкова пъти отивайте и палете свещ в някоя църква в САЩ че сте се отървали и спасили!Защото както се казваше в една популярна българска песен-НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА…!
  Няма такава държава,в която работниците и въобще работещите не са получавали и не получават заплатите си от месеци и години-справка сегашната стачка в ОЦК-Кърджали и Горубсо-Мадан и др….!Няма такава държава,в която старците доброволно и умишлено слагат край на живота си за да не тежат на близките си и най-вече за да се спасят от мизерното си съществуване!Няма такава държава,където пенсионерите карат с по 150-160лв.пенсия на месец а младите гледат с 4 очи как да се махнат и избягат от нея!Няма такава държава,където официалната безработица е 8-9% ама неофициалната но затова пък РЕАЛНА е 30-40% че и нагоре…Няма такава държава където морската посредническа агенция,която те е наела и фирмата работодател първи да се разграничават от теб и да се правят даже че не те познават-визирам холанската фирма-корабособственик и българската менинг агенция с които е работил последно кап.Собаджиев.Тези същите фирми и агенцийки се направиха не на „дръж ми шапката“ ами направо на „дръж ми х*я да се обуя“!Ама всъщност какво да се чака от корумпирани агенции каквито са в действителност 90% от българските менинг агенции!Няма такава държава на която й е през оная работа,че 6(шест) месеца 6 български моряци от кораба „Ина“ гниха невинни по гръцките зандани а български дерибеи,феодали и всевъзможни велможи с пари и с влияние излязоха сухи от водата и все още си живуркат сладко-сладко необезпокоявани от никого и най-вече от ДЪРЖАВАТА!
  Няма такава държава,която впрегна всички възможни и невъзможни ресурси за да застане зад съмнителни лица като Г.Боевски за когато даже и на малките дечица им е ясно че не му е много чиста работата!Няма такава държава,която да не скочи за да защити своите НЕВИННО задържани и арестувани граждани!
  Колега Радев,моя колегиален и приятелски съвет е:НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙТЕ И НЕ ЧАКАЙТЕ ПОМОЩ И СЪДЕЙСТВИЕ ОТ КОЕТО И ДА Е БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО!Моят съвет е такъв:направете случаят достояние на ЦЯЛАТА СВЕТОВНА ОБЩЕСТВЕНОСТ-ООН;Международният Червен Кръст;Хелзинският Комитет за Защита Правата на Човека(само че не този в БГ);Международната Федерация на Транспортните Работници(ITF);Amnesty International;Meждународните Профсъюзи;посолствата на САЩ,Канада,Австралия и всички страни от ЕС!Не на последно място осведомете всички масмедии по света-Newsweek,Time,National Geographic,Stern,Frankfurter Algemeine Zeitung,Le Figaro,Le Mond,Kurrir,La Stampa,CNN,ABC,CBS,BBC,Deutsche Welle,ZDF и др.Нека целият свят научи каква държава е България и най-вече какви са българските политици!Няма да е лошо също съпругата и дъщерята на кап.Собаджиев в знак на протест публично да се откажат от своето българско гражданство и да поискат политическо или хуманитарно убежище в САЩ,Канада или в коя да е страна от ЕС!
  Пожелавам успех на всички вас в битката за спасяването на българският капитан Собаджиев!

 • Анатоли

  Абе то хубаво – всички съпричастни. Ама постъпленията по сметката минимални. То моралната подкрепа е необходима. Ама тука става въпрос и за пари. Много пари. Ще обеднее ли някой морски ако wnese 20-30?