САЩ за Китай: Те са като Източноиндийската компания в морето

Високопоставен американски служител оприличи държавните предприятия на Китай с гарантиралата колониалната експанзия на Великобритания Източноиндийска компания. Вашингтон заема все по-твърда позиция срещу Пекин в спорното Южнокитайско море.

Ден след като държавният секретар Майк Помпео определени като незакконни по-голямата част от претенциите на Пекин в морето, неговият главен помощник за Източна Азия осъди разполагането на платформи, мащабните морски научно-изследователски програми на Китай, както и десетките китайски риболовни кораби, ловуващи във водите на Южнокитайско море, предаде CNA.

Помощникът Дейвид Стилвел заяви, че китайският нефтен гигант CNOOC, както и други държавни фирми на народната република,

служат за „сплашване на другите държави“.

„Тези държавни компании са съвременните еквиваленти на Британска източноиндийска компания“, подчерта той.

Британската източноиндийска компания завзема контрола над по-голямата част от индийския субконтинент под прикритието на търговията с чай, памук, подправки и други стоки, преди Великобритания официално да поеме управлението в средата на 19 век. Референцията е силно натоварена със значение, поради ролята на Източноиндийската компания в контрабандата на опиум в Китай, чиято кулминация завършва с колонизацията от Великобритания през 1843 г. на Хонконг – началото на това, което Пекин смята за век на унижение.

В последния разрив между Съединените щати и Китай, Помпео в понеделник застана на страната на Филипините, Виетнам и други страни от Югоизточна Азия, като отхвърли огромните претенции на Китай в Южнокитайско море.

Преди това САЩ заявиха, че твърденията на Китай са незаконни, но не заеха изрична позиция по индивидуалните спорове за богато на ресурси и стратегическо море.

САЩ подчерта загрижеността си за дългогодишните преговори между Китай и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия относно Кодекса за Южнокитайско море, който трябваше да бъде приет през следващата година, но бе отложен поради пандемията на коронавируса.

„Пекин може да е подкрепил своя произволен срок до 2021 г. за приключване на преговорите, но хегемоничните му цели остават“, смятат в САЩ.

Макар САЩ да нямат претенции в морето, те предуждават, че интересите им са „ясно заложени“ в кодекса.