Как приключи учебната година за морските специалности в ТУ – Варна?

Обучението по време на извънредна епидемична обстановка в страната се оказа предизвикателство за преподаватели и студенти от морските специалности в Технически университет – Варна. Своевременно са въведени електронни форми на неприсъствено обучение за специалности „Корабоводене“, „Корабни Машини и Механизми“ и „Електрообзавеждане на кораба“, информират от учебното заведение.

Снимка: Maritime.bg, архив

Процесът на практическо обучение към Морския квалификационен център при ТУ-Варна за студенти и курсисти от България, Гърция, Турция и Нидерландия не е бил прекъснат, благодарение успешната реализация на комуникационни приложения, надграждащи един от най-съвременните тренажорни комплекси в страната. 

За първи път е проведено дистанционно обучение и курсове по ECDIS и GMDSS – теория и практика в техния пълен обем, след одобрение от Морска администрация, коментират още от университета. В настоящия момент центърът има пълната готовност за дистанционно обучение на студенти и провеждане на курсове за морски лица като Radar/ARPA и др.

Едно от големите постижения на специалистите от Морския квалификационен център към ТУ-Варна е преносът на звук през глобалната мрежа, който да бъде прихванат и обработен на локално ниво от GMDSS комуникационните модули и в реално време да бъде ретранслиран към система за мониторинг на процесът на практическо обучение, пряко свързана с ИА “Морска администрация“, заявяват от учебното заведение.

От университета казват, че са на разположение за желаещите да се запишат дистанционно в курсове както в страната, така и от чужбина.

Продължава записването и на кандидат-студенти в морските специалности на ТУ – Варна.