Огнище на коронавирус на първия хибриден пътнически кораб

Най-малко 33 души от екипажа на плаващия под флага на Норвегия пътнически кораб ROALD AMUNDSEN (IMO 9813072) са с положителни тестове за коронавирус COVID-19. Това съобщиха пред Maritime.bg от пресслужбата на компанията-собственик на плавателния съд, организираща експедиционни полярни круизи – „Hurtigruten“.

ROALD AMUNDSEN (IMO 9813072), снимка: „Hurtigruten“

От компанията уточняват, че в петък са установени четирима заразени на борда на съда, а положителни се оказват допълнителните тестове на още 29 души от 158-членния екипаж. 120 от тестовете са отрицателни. Петима души от екипажа ще преминат повторно тестване.

Заразените не показват никакви симптоми на болестта.

Компанията е в контакт с всички пасажери, които са били на борда на ROALD AMUNDSEN от 17 и 24 юли. Става дума за общо около 400 души, които към момента са в изолация и не съобщават за симптоми на заразяване с COVID-19.

Отменено е плаването на кораба до Свалбард. „Hurtigruten“ информира, че следващ круиз няма да бъде организиран преди септември.

ROAL AMUNDSEN е първи от два хибридни кораба на „Hurtigruten“. Съдът използва и електрическо задвижване, с което разходът на гориво е намален, като са съкратени с 20% емисиите на CO2. Корабът е кръстен в чест на норвежки полярен изследовател Руал Енгелбрехт Гравнинг Амундсен.

Още по темата за „Hurtigruten“:

Вижте още за кораба във видеото: