Спасиха трима риболовци от остров, изписали „SOS“ на брега

Бреговата охрана (БО) на САЩ спаси трима души от аварирала 8-метрова лодка, които достигат при неизяснени обстоятелства до необитаемия остров Пикелот – един от външните острови на щата Яп, част от федеративните щати Микронезия. Това съобщиха пред Maritime.bg от БО, добавяйки че в издирването на риболовците са участвали сили и средства на ВВС, Кралските военноморски сили на Австралия, както и на Микронезия.

Снимка: Матю Уест | Брегова охрана на САЩ

Сигнал, че тримата са в неизвестност, е получен на 31 юли в Морския спасително-координационен център в Гуам. Съобщено е, че два дни по-рано риболовците са предприели преход от около 21 nm с 8-метров съд между атола Пулуват и остров Пулап.

В търсенето се включва хеликоптероносач HMAS CANBERRA (LO2) от състава на Кралските военноморски сили на Австралия. Хеликоптери от кораба са активирани в търсенето в част от района.

При последния заход в зоната над о. Пикелот, екипажът на американски военен самолет за зареждане на гориво „KC-135 Stratotanker“ установява местоположението на тримата души. Хеликоптер на американския патрулен кораб FSS INDEPENDENCE им доставя провизии и радио.

След пристигане на FSS INDEPENDENCE в района бе спусната една от лодките му, а мъжете транспортирани до кораба и обратно до Пулап на 1 август, информират още от БО. Тримата не са пострадали и са в добро състояние след прекарани три дни на острова.

Видео:

Видео: Матю Уест | Брегова охрана на САЩ