Два кораба, пристигнали от Украйна, са били в непосредствена близост до катастрофалния взрив в пристанище Бейрут

Най-малко 50 души загинаха, а над 2500 бяха ранени при взрив на Пристанище Бейрут, Ливанска република. Към момента няма яснота за причините, довели до катастрофалния за пристанището и града инцидент. По неофициална информация, възникват две последователни експлозии, а втората – много по-мощна и разрушителна. Според местни медии първият взрив избухва при обработката на кораб. Няма официално потвърждение за тази версия. За момента не е ясно дали сред загиналите и пострадалите има моряци.

В свободната зона на пристанището има 3 индустриални склада, 52 магазии, в логистичната свободна зона – 23 магазии, както и още 12 магазии в тила на кейовите места. Предполага се, че вероятно става дума за възпламеняване и последвал взрив на боеприпаси, съхранявани в пристанището.

AP пък твърди, че се е взривил конфискуван „преди време“ товар от плавателен съд, без да се назовават повече данни.

Към момента няма никакви доказателства, че инцидентът е терористичен акт, а според специализираната агенция за морска сигурност Dryad – става дума за инцидент.

Данните от AIS сочат, че в момента на взрива в терминала са обработвани кораби MERO STAR (8321682) и RAOUF H (8325535). Интересно е да се отбележи, че и двата кораба, до които става аварията, пристигат в ливанското пристанище от Мариупол, Украйна.

В пристанището има и други шест кораба под обработка.

Междувременно от МВнР съобщиха, че няма данни за пострадали български граждани при взрива.

Видео: