Кап. Николай Христов: Фирмата ни няма нищо общо с кораба, превозил взривения товар до Бейрут

Поредица от груби нарушения при съхранението и обработката на опасни товари станаха причина за взрив в терминал на Пристанище Бейрут, Ливанска република, отнел живота най-малко на 135 души и поне 4 000 ранени. Властите в страната съобщиха, че става дума за запалване и последвала детонация на над 2 700 тона амониев нитрат.

Илюстративно изображение, снимка: Ал. Тодоров, Maritime.bg

Товарът е конфискуван от арестувания кораб RHOSUS (8630344), плавал под флага на Молдова, потвърди Върховният съвет по отбрана на Ливан.

Корабът товари 2 750 тона амониев нитрат в Батуми за Мозамбик, но след авария във водите на Средиземно море влиза в пристанище Бейрут през септември 2013 г. Проведените последващи инспекции стават причина за арест. Непосредствено след това, RHOSUS е изоставен от корабособственика и товародателя.

Справка на Maritime.bg в базата данни на Глобалната интегрирана информационна система за корабоплаването (GISIS) на Международната морска организация сочи, че вписан мениджър на кораба е базирано в Бургас дружество.

Става дума за заличената вече от българския търговски регистър компания „Интерфлийт Шипмениджмънт“ ЕООД. Дружеството е собственост на бургазлията Николай Петров Христов, който го учредява на 24 март 2010 г.

Николай Христов изрази следната позиция, изпратена по имейл до Maritime.bg, която публикуваме без редакторска намеса:

В отговор на Ваше запитване от 05.8.2020, моля отбележете, че фирма „Интерфлийт Шипмениджмент“ ЕООД – Бургас, България никога не е встъпвала в договорни отношения с господата – корабособственици “Brianwood Corp” по отношение на менажиране и опериране на въпросния кораб.

Според мен в този случай става дума за фалшифициране на документи, което вероятно е и причина корабът да бъде арестуван в Бейрут.

В предварителен телефонен разговор с репортер на Maritime.bg, Христов коментира, че няма как да докаже твърденията си за „фалшифициране на документи“.

Той заяви, че няма обяснение как бургаското дружество се оказва вписан в базите данни мениджър на кораба, превозил фаталния товар за столицата и главно пристанище на Ливанската република.

Очаквайте подробности.