Екипажите на още два кораба в Австралия отказаха да работят, искат смени

Екипажите на още два кораба отказаха да изпълняват задълженията си, настоявайки да бъдат осигурени смени за моряците сред тях с изтекли договори. Това съобщиха от Международната федерация на транспортните работници (ITF), предупреждавайки Австралия, че в нейните води и пристанища има голям брой съдове с екипажи, очакващи смени.

Снимка: Шаах ШахидUnsplash / Илюстративно изображение

„Договорите на тези морски лица са изтекли отдавна. Съгласно Морската трудова конвенция, моряците имат право да спрат да изпълняват задълженията си след изтичане на сроковете по тях и да бъдат репатрирани за сметка на своите работодатели“, коментират от ITF.

Плаващият под флага на Либерия контейнеровоз CONTI STOCKHOLM (IMO: 9200706) и бълкер BEN RINNES (IMO: 9703825), плаващ под флага на Маршаловите о-ви, са двата нови кораба в австралийски пристанища, за които съобщава ITF. Организацията съобщи неотдавна и за първи екипаж в подобна ситуация в австралийски порт – UNISON JASPER (IMO: 9838436), плаващ под флага на Хонконг бълкер.

„Австралия е изправена пред икономическа касапница, в резултат на бързо влошаващата се криза със смените на екипажи“, подчертават от ITF.