Определят стандарти за изпитания и експлоатация на автономни кораби в пристанищата

Обединение от специалисти от осем държави си поставя за цел да бъдат определени и приведени в съответствие стандарти за изпитания и експлоатация на автономни плавателни съдове в пристанищата. Това съобщиха пред Maritime.bg от пресслужбата на Морската и пристанищна власт на Сингапур (MPA).

Илюстративно изображение, снимка: Tomas Williams | Unsplash

Целта на обединение MASSPorts е да се разработят подробни насоки за изпитания на автономни кораби, които са в съответствие с изискванията на Международната морска организация.

Ще се определи и обща терминология, форма и стандарти за комуникация и обмен на данни, които да подобрят оперативните дейности в различните пристанища, участващи в проекта.

Сред ключовите задачи по проекта е провеждането на изпитания на автономни кораби, плаващи между отделни пристанища.

„Автономното корабоплаване е важна част от нашите планове да бъдем пристанище от бъдещето. Виждаме, че автономните надводни кораби имат потенциал да подобрят навигационната безопасност и да увеличат производителността“, коментира Куах Хуун, изпълнителен директор на MPA.

В проекта участват специалисти от Китай, Дания, Финландия, Япония, Холандия, Норвегия, Република Корея и Сингапур.

По време на виртуалното учредително събитие по проекта са участвали и представители на IMO, IALA и IAPH, добавят от MPA.