Спират изтичането на отпадни води във Варненското езеро

В канала море – езеро във Варна в момента се извършва полагане на тръбопровода, който бе прекъснат в края на миналата година, видя Maritime.bg. Той временно ще бъде положен на около 30 метра западно от траншеята, която в момента се прокопава, според ново инженерно решение, за да се спре изтичането на отпадните води на кварталите Аспарухово, Галата и Боровец в акваторията на езерото.

Екипи на „Хидроремонт ИГ“ работят за свързване и затопяване на тръбопровода, снимка: Ал. Тодоров, Maritime.bg

Предстои продължаване на работата по прокопаване на основната траншея, която следва да осигури дълбочина на тръбопровода от -21 м. под морското равнище, предпазвайки го от повторно прекъсване, предизвикано от движението на плавателни съдове между морето и езерото.

Временно тръбата ще лежи на дълбочина от около 14 метра до прокопаване на основната траншея.

Припомняме, че през март месец стана ясно, че подводният тръбопровод е скъсан, а по-късно, че строителството му се е случило не по предварителния проект.

През юни прокуратурата съобщи, че са открити достатъчно данни за извършени престъпления при градежа на тръбопровода. Към момента няма информация за повдигнати обвинения.

Злополучното съоръжение е изградено по програма ИСПА и е на стойност близо 6, 2 млн. евро с бенефициент община Варна и оператор „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Варна. Изпълнител е фирма „Сфелинос С.А.“ – Гърция, а институцията, отговорна за реализацията на проекта, е Министерството на околната среда и водите. Проектът е с разрешение за ползване от 6 декември 2011 г. 

Видео от течащата в момента операция:

Видео: Ал. Тодоров, Maritime.bg

Последно по темата: