Тежковоз транспортира до България минните ловци за флота

Новопридобитите минни ловци от българските Военноморски сили са натоварени на плаващия под флага на Кюрасао полупотопяем тежковоз SUPER SERVANT 4 (IMO: 8025343). Това съобщиха пред Maritime.bg от обединение „Бон Марин – Сплийтхоффс груп“, отговорно за транспортирането им до Пристанище Варна.

Снимка: „Бон Марин – Сплийтхоффс груп“ | Maritime.bg

Операцията е осъществена на 07 септември в Нидерландия. Припомняме, че цената за придобиване на старите кораби възлиза на близо 2 милиона евро, а за превоза им до България с тежковоз бяха осигурени други 2 млн. лева.

Очаква се SUPER SERVANT 4 да пристигне у нас на 22 септември, коментираха още от „Бон Марин – Сплийтхоффс груп“.

Maritime.bg припомня, че двата кораба – Hr. Ms. Maassluis (б.н. М856) и Zr. Ms. Hellevoetsluis (б.н. М859) са изведени от експлоатация още през 2011 г. , а според военно-икономическите анализи на военното ни ведомство придобиването им е целесъобразно.

Покупката на двата минни ловци „…ще допринесе за повишаване на способностите на българските Военноморски сили за изпълнение на задълженията по осигуряване безопасността на корабоплаването в морското ни пространство в мирно време, както и за успешно изпълнение на военновременните задачи в национален и съюзнически формат в НАТО и ЕС“, заявиха през миналата година от правителствената информационна служба.

Всичко по темата, четете тук

Снимки („Бон Марин – Сплийтхоффс груп“):