Първо плаване за най-големия атомен ледоразбивач в света

Водещият универсален ядрен ледоразбивач АРКТИКА от руския проект 22220 отплава от „Балтийския завод“ в Санкт Петербург с направление Мурманск, съобщиха пред Maritime.bg от пресслужбата на „Росатомфлот“. Корабът е най-големият и най-мощен ядрен ледоразбивач в света. Първото плаване на АРКТИКА ще продължи около две седмици.

Снимка: Росатомфлот

„Създаването на съвременен флот атомни ледоразбивачи, които да осигуряват редовната, безопасна и целогодишна навигация по цялата дължина на Северния морски път, е стратегическа задача за Русия“, отбелязва Вячеслав Рукша, заместник генерален директор на „Росатом“, отговорен за Северния морски път.

Maritime.bg припомня, че строителството на АРКТИКА започна в края на 2013 г., корабът бе спуснат на вода през юни 2016 година, а преди седмица завърши успешно вторият и последен етап на ходовите му изпитания.

Плавателният съд има дължина 173,3 м., широчина 34 м., газене 10,5 м., достига максимална скорост 22 kn и е способен да преминава през ледени полета с дебелина на леда до 2,9 м. Очакваният експлоатационен живот на АРКТИКА е 40 години. Екипажът на кораба е 53-членен.

Проектът за ядрения ледоразбивач бе разработен през 2009 г. Оборудван е с два реактора RITM-200, специално проектирани за този кораб и изцяло руска разработка, както и парна турбина с обща мощност 175MW.

Още по темата: