Минните ловци вече са в Пункт за базиране – Варна

Новопридобитите минни ловци за Военноморските сили днес бяха снети от борда на полупотопяемия тежковоза SUPER SERVANT 4. Операцията се проведе във водите на Варненското езеро. Двата съда бяха провлачени до Пункт за базиране – Варна. Маневрата беше осъществена от три влекача на VTC – SANMAR XIII (кап. Румен Николов), SANMAR XIV (кап. Валери Ставрев) и TICHA (кап. Илко Маринов).

Снимка: ВМС

Maritime.bg припомня, че двата кораба – Hr. Ms. Maassluis (б.н. М856) и Zr. Ms. Hellevoetsluis (б.н. М859) са изведени от експлоатация още през 2011 г. , а според военно-икономическите анализи на военното министерство – придобиването им е целесъобразно. За него бяха осигурени 2 млн. евро.

Транспортът до България, осъществен от обединение между базираната във Варна Бон Марин и Сплийтхоффс груп, собственик на тежковоза, възлезе на други 2 млн. лева.

Двата кораба ще допринесат за повишаване на способностите на българските Военноморски сили за изпълнение на задълженията по осигуряване безопасността на корабоплаването в морското ни пространство в мирно време, както и за успешно изпълнение на военновременните задачи в национален и съюзнически формат в НАТО и ЕС, според правителствената пресслужба.

Народното събрание ратифицира със закон договора за покупката им.

Снимки (ВМС):

Снимки (кап. Валери Ставрев):

Снимки (Петър Петров, Sky Pictures Bulgaria):