IMO в Световния морски ден: Моряците не могат да бъдат косвени жертви на пандемията

На 24 септември международната морска общност отбелязва Световния морски ден (Световен ден на морето). Тазгодишната тема на празника е „Устойчиво корабоплаване за устойчива планета“. През тази година всички по света бяха засегнати от COVID-19 пандемията. Тази глобална криза показа важността на корабоплаването като най-надежден, ефикасен и рентабилен метод за международен транспорт на стоки и товари. Корабоплаването остава водещият фасилитатор на световната икономика. Това заяви генералният секретар на Международната морска организация Китак Лим в своето послание за празника.

„Следователно корабоплаването ще бъде в основата на икономическото възстановяване и бъдещия устойчив растеж, както на море, така и на брега“, смята още Лим.

По думите му заложените цели в Програмата за устойчиво развитие на ООН до 2030 г. могат да бъдат постигнати само с устойчив транспортен сектор, подкрепящ световната търговия и улесняващ световната икономика. Ролята на устойчивото корабоплаване ще бъде подчертана по време на онлайн събитие, организирано от IMO на днешния празник.

На отделно събитие, проведено по време на Общото събрание на ООН в Световния ден на морето, Лим ще подчертае важната роля на корабоплаването и ще постави в центъра на вниманието хуманитарната криза, пред която са изправени моряците, поради ограниченията за пътуване по време на пандемията.

Лим ще предупреди, че моряците не трябва да бъдат косвени жертви на тази пандемия.

Той ще подчертае, че правителствата трябва да действат координирано, за да признаят морските лица като ключови работници, като ги освободят от ограниченията за пътуване, и прилагат препоръчаната рамка от протоколи за безопасна смяна на екипажи, коментират пред Maritime.bg от пресслужбата на IMO.