800 хиляди са засегнатите от пандемията моряци

Около 400 000 са моряците на борда на кораби, които очакват смяна. Това стана ясно на паралелно събитие, организирано от Международната морска организация (IMO), преди провеждане на Генералната асамблея на ООН. IMO предупреждава за пореден път, че задълбочаващата се криза със смените на моряци застрашава глобалната търговия и морската безопасност.

Коронавирус COVID-19 пандемията засегна изключително силно морската индустрия заради наложените ограничения за пътуване и транзит, потърпевши от които са стотици хиляди моряци по цял свят. Въпреки многобройните призиви към правителствата за определяне на моряците като ключови работници и улесняване на придвижването им, броят на моряците с удължени контракти продължава да расте, сигнализират от IMO.

Има случаи на моряците, които са на борда на кораби от 17 месеца, работейки без почивка и далеч над 11-месечния лимит, определен от Морската трудова конвенция (MLC).

Освен тези 400 000 моряци, останали в морето, други 400 000 не могат да се присъединят към корабни екипажи. Така общият брой на засегнатите надхвърля 800 000 души.

Генералният секретар на IMO подчерта за пореден път, че безопасността на корабоплаването е застрашена.