Разкриха шпионаж по време на SAR операцията за подводница ARA San Juan

Незаконно са били шпионирани семействата на подводничарите от аржентинската подводница ARA SAN JUAN, на която през 2017 г. избухна пожар, предизвикан от нахлула през вентилационната система задбордна вода в акумулаторния отсек. Службите в Аржентина са следили семействата по време на провежданата операция по търсене и спасяване на изчезналия екипаж. Това съобщи настоящият военен министър на страната Агустин Роси, предаде „Буенос Айрес Таймс“.

По време на пресконференция министърът заяви, че не знае какви са причините за извършваното наблюдение от разузнаването, осъществено по време на администрацията на предходния президент на страната, но предположи, че властите са искали предварително да знаят какви ще са задаваните към тях въпроси от семействата.

Подводницата ARA SAN JUAN изчезна в южната част на Атлантическия океан през ноември 2017 г. и беше открита на първата годишнина от трагедията. Точните причини за гибелта на подводната лодка все още не са установени с пълна достоверност – единствената сигурност е, че всички 44 подводничари на борда й са загинали.

Всичко по темата, четете тук: Гибелта на подводница ARA SAN JUAN