Варненска фирма строи нов пътнически катамаран за Бургас

През следващата година Община Бургас ще получи нов пътнически катамаран, построен от варненската фирма за малотонажно корабостроене „Галера 07“. Днес в производствената база на фирмата край с. Езерово и в присъствието на зам.-кмета на Бургас Весна Балтина започна строителството на 20-метровия плавателен съд.

Снимка: Ал. Тодоров, Maritime.bg

Новият катамаран ще поддържа редовна линия от Морска гара – Бургас до пристана на остров „Света Анастасия“, пристанище „Сарафово“, лодкостоянката в квартал „Крайморие“, рибарско пристанище „Ченгене скеле“ и др.

Градежът на втори пътнически съд за бургаската община, след катамаран „Анастасия“, се финансира по проект за утвърждаване на града като предпочината туристическа дестинация.

Строителството на катамарана възлиза на близо 1.3 млн. лева, а целият туристически проект на Бургас е на обща стойност над 9,7 млн. лева.

Също догодина се очаква да бъде разширена свободна пристанищна зона в града. B paйoнa зaд Mитницaтa и нoвaтa Aвтoгapa „Юг“ щe бъдe изгpaдeнa нoвa мoдepнa мapинa зa яxти, a пpeд нeя нa бpeгa щe ce издигнe мaлъĸ aмфитeaтъp. Cъщecтвyвaщитe пpиcтaнищни cъopъжeния щe бъдaт пpeмaxнaти (вижте визуализации на проекта).

Новият катамаран на Бургас ще може да приема до 100 пасажери. Съдът се задвижва с два двигателя с мощност 350 к.с. всеки, позволяващи достигане на максимална скорост от 12,5 kn. Строителството ще се осъществява под надзора на Българския корабен регистър.

Видео:

3D визуализации на плавателния съд (Галера 07):

В новия пътнически катамаран на Бургас ще бъдат заложени максимален брой компоненти, произведени у нас. Иновативният дизайн на съда е подложен на детайлни проверки от специалисти в ТУ – Варна и Центърът по хидро- и аеродинамика, коментират още от „Галера 07“.