COVID-19 фалстарт на първия карибски круиз

Сериозни противоречия роди първият круиз до Карибите, след като пандемията буквално спря пътническите кораби от началото на годината. От Барбадос в събота отплава кораб SEA DREAM I, който е описан като „мега яхта“ в сайта на оператора „Sea Dream Yacht Club“.

Снимка: Джийн Слоун, Twitter | The Telegraph

На първото плаване до Карибите корабът прие 53 пасажери. Екипажът преди това осъществява 21-дневен преход от Осло.

Всичко изглеждаше добре, докато един пасажер – американският писател Джийн Слоун – публикува снимка на четирима души от екипажа, които посрещат без маски гостите на борда, предаде „The Telegraph“. Изданието показва вълна от гневни коментари в социалните мрежи за липсата на лични предпазни средства.

„Хей, Център за превенция на заболяванията, вижте това – няма маски, няма никаква дистанция сред екипажа. Колко време ще е нужно за разпространение на коронавирус“, пише специалистът по морско право от Маями Джим Уолкър, предаде британският вестник.

Вълната от негативни коментари, която залива крузния оператор, стана причина за публикуване на официална позиция, подписана от вицепрезидента на „Sea Dream Yacht Club“. Андреас Бринестад изтъква, че членовете на екипажа носят маски в „червените зони“, където има пряка връзка с пасажерите. „Екипажът, разбира се, предварително е тестван и карантиниран преди отплаването и според нашия план за ограничаване на заразяването от COVID-19, който е в 200 страници“, цитира думите му вестникът.

Ден след това изказване, Бринестад съобщава, че компанията променя политиката си и всички на борда са длъжни да носят маски, когато са в помещения, в които не може да се спазва социална дистанция.

Плаването на кораба можеше и да продължи до новината от вчера, че има установен пасажер на борда с COVID-19, съобщи USA Today.

Така 72 часа след отплаването – SEA DREAM I следва да се върне в Барбадос и да прекрати круиза.