Това е краят на спекулациите с фекалната тръба във Варна

Почти преди година Maritime.bg разкри аварията с подводния тръбопровод във Варненското езеро, излял в акваторията му милиони литри фекални води от кварталите Аспарухово, Галата и Боровец. През изминалите месеци темата роди редица твърдения – от спекулативни до абсолютни лъжи.

Не се намери представител на местната власт, който открито да заяви общоизвестното –

тръбопроводът никога не е бил вкопаван под дъното на Варненското езеро, а зад строителството му прозира очевидно източване на средства.

Напълно се потвърди информацията на Maritime.bg, че

през 2014 г. е станало ясно, че тръбата лежи по дъното, а не под него.

Компетентните органи още тогава са били надлежно информирани. Изненадващо зам.-кметът на Варна Христо Иванов заяви преди дни, че Община Варна не е сред уведомените институции.

Изображението по-долу слага край на всички спекулациите с фекалната тръба във Варна – дали е била вкопана, дали я е извадила над дъното котва на кораб, дали котва на кораб е извадила само 100 метра от близо 3-километровото й трасе и т.н. и т.н. То е заснето по време на проект за паспортизация на плавателните канали през 2014 година, три години след въвеждането на тръбопровода в експлоатация и година преди инцидента с кораб, който отдава аварийно котви върху тръбата.

От него става ясно, че

тръбата не лежи под дъното на Варненското езеро.

Тримерно изображение на открития тръбопровод, заснето в реално време през 2014 г..

Ето какво пише в част от докладите от онова време:

При изхода на Канал 1 към Варненското езеро от южния бряг на километър 3+157 излиза тръбопровод с вероятен диаметър около Ø500,

който е положен открито на дъното.

При проучването е проследен да пресича цялата ширина на фарватера в северозападна посока, като пресича централната му ос при километър 3+322 и излиза от него при километър 3+547. Това е част от изградената канализационна тръба, пресичаща Варненското езеро от помпена станция „Аспарухово” към северния бряг на езерото

Припомняме, че в средата на миналата година прокуратурата съобщи, че са налице достатъчно данни за извършено престъпление.

И до този момент от държавното обвинение не са съобщили за лица, привлечени под отговорност.

Строителството по целия проект е осъществено с осигурени близо 6.2 млн. евро по програма ИСПА.

Очаквайте подробности…

Всичко по темата:

Тръбопровод Варна