Поредно доказателство: От 7 години се знае за тръбопровода във Варна

Напорният тръбопровод, разположен в акваторията и по дъното на Варненското езеро, пресича само Канал 1 и то в широката част на езерото. Това пише в отговор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ до Maritime.bg по повод информацията, че още през 2014 г. е станало ясно, че въведеното три години по-рано в експлоатация съоръжение не е изпълнено по задание и положено под дъното на езерото.

Това е поредно неоспоримо доказателство, че тръбопроводът не е бил вкопан и първо, дошло от институция – над година след първата авария, причинила замърсяване на езерото и дни след повторното й прекъсване. В момента подводният тръбопровод отново излива отпадни води от кварталите Аспарухово и Галата.

През 2014 г. във Варна е извършена демонстрация на акустична система, при което случайно става ясно, че тръбопроводът не е вкопан. Има следи, че още тогава институциите са били информирани за проблема. Това става ясно от отказ за предоставяне на достъп до обществена информация от ИА „Морска администрация“, позоваваща се на течащо разследване. Висящ остава въпросът защо институциите още тогава не са предприели мерки срещу изпълнителите на проекта, който все още е бил гаранционен. Вкопаването на тръбопровода щеше да ограничи до нищожни шансовете да бъде прекъснат от движещите се между езерото и морето кораби. Висящ е и въпросът защо и до момента няма обвиняеми, въпреки че прокуратурата вече съобщи за налични доказателства за извършени престъпления.

През същата 2014 г. ДП „Пристанищна инфраструктура“ извършва заснемания в акваторията на езерото, става ясно от отговор на предприятието до Maritime.bg по Закона за достъп до обществена информация. „Въпросното съоръжение не е било конкретен обект на проучванията на ДППИ и попада частично в обхвата на заснемането, което е направено през 2014 г.“, подчертават от държавното предприятие, допълвайки че тогава

напорният тръбопровод е бил разположен по дъното.

Трасето на тръбопровода може да се проследи на картата към част „Ръчна скица на геодезическо заснемане на бреговите съоръжения на Канал 1“, изготвено през м. февруари 2014 г. в мащаб 1:1000, получена по ЗДОИ:

Всичко по темата:

Тръбопровод Варна