Две корвети, миночистач и хеликоптери издирват пилота на падналия МиГ – 29 край Шабла

Продължава операцията по търсене и спасяване на пилота на падналия в акваторията на Черно море край н. Шабла български боен самолет МиГ – 29. В операцията участват две корвети, миночистач, хеликоптери от състава на ВВС и ВМС, както и кораби на Гранична полиция, активиран е и дрон.

Все още не е известно дали пилотът е успял да катапултира, става ясно от думите на служебния военен министър Георги Панайотов, който заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, пътува към полигона край Шабла. Служебният премиер Стефан Янев също пътува към крайморския град.

Известно е, че изтребителят е изпълнявал стрелби по морска цел.

Военният министър призова да не се спекулира с евентуалните причини за инцидента.

Междувременно бившият му колега Красимир Каракачанов заяви, че упражнението, което е изпълнявано от пилота – нощни стрелби над морско пространство е изключително сложно, предаде БГНЕС. Според него пилотът може да изгубил ориентация.

„Няма сигнал от него, внезапно е изчезнал от радарите“, казва пред бТВ министър Панайотов. Той отхвърли изразените пред медии мнения, че сред причините за аварията може да стои възрастта на машината.

Некоректни са всички коментари, свързани с възрастта на падналия край Шабла български изтребител от състава на ВВС. Това коментира пред Maritime.bg авиационният специалист и пилот Георги Георгиев.

„В авиацията няма стари и нови машини, има – изправни и неизправни“, посочи пилотът.

По думите му полетът се е извършвал по прибори, тъй като е осъществяван в тъмната част на денонощието. Той коментира, че е ограничена вероятността инцидентът да е предизвикан от т.нар. „загуба на пространство“ – характерно при полети над водни повърхности, когато не се изключва човешката грешка за представата за хоризонта, защото МиГ-ът е летял през нощта.

Още по темата: