МТИТС: Моряците ще бъдат обявени за ключови работници

Министерството на транспорта е предприело действия за обявяване на моряците за ключови работници. Това става ясно от отговори на ведомството до Радио Варна, както и след поредица призиви на морския посланик кап. Андриян Евтимов и неправителствени организации от сектора.

Във връзка с положителното становище на министерството по въпроса предстои да се изпратят писма до министрите на външните работи и на здравеопазването с предложения за предприемане на конкретни действия, отбелязват от МТИТС. 

Пред Генералния секретар на IMO ще бъде депозирано присъединяването на България към резолюцията, обявяваща моряците за ключови работници.

Ще бъде изпратено и предложение към министъра на здравеопазването за изготвяне на специален протокол за действие по отношение моряците, които заминават или се прибират от рейс, както и на членовете на екипажите на корабите, посещаващи български пристанища. Този протокол трябва да включва мерки за допускане в страната, както и напускането ѝ, мерки за екипажите на борда на пребиваващите в пристанищата кораби, слизането на брега и оказването на медицинска помощ при необходимост, съобщават още от Министерството на транспорта.