131 години от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков

Днес се навършват 131 години от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков.

Иван Вариклечков е роден на 7 юли 1891 г. в София. Завършва Военното училище в София през 1910 г. като артилерист. Пожелава да служи в 240 мм брегова батарея във Варна и като младши офицер участва в бойното кръщение на батареята срещу турския крайцер „Меджидие” през Балканската война.

През 1915 г. завършва курса за морски офицери и му е присвоено звание мичман I ранг. През Първата световна война, като член на екипажите на торпедоносците и на първата българска подводница УБ-18, участва в бойни походи в подкрепа на акциите на българската войска по сухопътните фронтове в Добруджа.

От май до септември 1917 г. той е командир на УБ-18. През септември 1917 г. е командирован за усъвършенстване на подготовката си в Германия в Подводното училище в Кил и в Торпедното училище във Фленсбург. Обучението включва и боен опит в Атлантическия океан.

Въз основа на придобитите знания през 1919 г. със заповед на Военното ведомство му е присъдено званието подводник – торпедист.В края на Първата световна война Иван Вариклечков служи в Дунавската флотилия, а в периода 1922-1924 г. е неин командир. През 1924 г. е преназначен в Морската полицейска служба и от 22 ноември 1924 г. е командир на Първа група патрулни кораби, в състав торпедоносците „Дръзки и „Храбри“ и шасьорът „Черноморец“.

В продължение на една година (март 1932-март 1933) е на специализация в различни поделения на германския военен флот.Капитан I ранг Иван Вариклечков командва българския военен флот през 1933-1935 и 1937-1939 година. За период от две години (1935-1937) е флигел адютант на цар Борис ІІІ.

Той е първият български морски офицер, удостоен с адмиралско звание – контраадмирал, по време на действителна военна служба.

Като командващ флота Вариклечков прави редица разработки, планове, инструкции по организацията и дейността на флота. Има разгърнати и обосновани становища по морска политика като цяло, както и за развитието на търговското корабоплаване на България. Автор е на редица публикации по военноморски теми.В навечерието на Втората световна война, когато се обновява цялата българска армия, Вариклечков има изключителен принос за възвръщане боеспособността на военния флот, за снабдяването му със съвременни плавателни съдове и въоръжение.

При конфликта, възникнал по повод договорирането на подводници между него и военния министър, контраадмирал Иван Вариклечков проявява принципност и последователност в отстояване интересите на България и нейните отбранителни възможности по море. Поради неотстъпчивостта си относно качеството на евентуалните доставки за флота от Германия, е освободен от служба през 1939 година. След 1944 г. за кратко е преподавател във Висшето военноморско училище.

Наблюдаван е от органите на Държавна сигурност и години наред е репресиран като адмирал от царската армия.

Умира през 1974 година. Погребан е в град Варна.