Военноморският музей представя изложба за годишнината на флота

На 5 август в зала „Морски сговор“ на Военноморския музей (ВММ), в 10.00 ч., ще бъде открита изложбата „Творчество и пропаганда в годините на Студената война“. Тя се организира по повод предстоящия Празник на Българските военноморски сили и включва малко познати експонати, съхранявани във фонда на ВММ като стенвестници, ведомствени издания и художествени творби от периода 50-те до 80-те години на ХХ век.

В изложбата публиката ще се запознаете с разнообразни и любопитни прояви на творчество сред моряците, курсантите от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и офицерите от флота на България.

Печатните материали, които ще бъдат представени, за разлика от казионните многотиражни печатни вестници и списания, са ценни с това, че са единствени екземпляри. Те обединяват разнородни творчески форми като художествена илюстрация и плакат, поезия и музика като използват за основа събития от ежедневието, случки от живота в поделението, както и такива, свързани с духа на епохата и с противопоставянето между двете страни на Желязната завеса.

В същия ден от 10.45 ч. във външната експозиция на Музея ще бъдат представени и новите издания на книгите – „Морската артилерия на България 1879-1970“ от полк. Петко Велев и „Бреговата артилерия и бреговите ракетни части на Българския ВМФ (1947-1979)” от капитан I ранг Петко Рачев. За настоящото им, второ издание, те са подготвени от „Еър груп 2000“ .

Изложбата „Творчество и пропаганда в годините на Студената война“ може да бъде посетена до края на месец октомври.

На 8 август – Денят на Българските военноморски сили музеят ще работи с вход свободен.

Вижте още: