Китай форсира проекта за мега-пристанище на о. Хайнан

До 2035 г. правителството на Китайската народна република планира да създаде развит морски търговски и логистичен клъстер на остров Хайнан, който да отговаря на напредналите международни критерии. Това съобщи Китайската централна телевизия, цитирана от ТАСС, предаде Мениджър.

Министерството на транспорта на страната публикува информация, в която са изброени основните цели за превръщането на пристанището за свободна търговия на Хайнан в ключов център за транспортни комуникации от световно значение. Както се подчертава в този консултативен документ, островната провинция трябва да трансформира съществуващата система от регионални стандарти и правила, като вземе предвид задачите за укрепване на стратегическите индустрии, както и спецификата на новите форми на икономическа дейност.

Според правителствената програма властите в Хайнан трябва да модернизират системата за контрол на сектора на морския транспорт, да сведат до минимум [административната] намеса, да подобрят ефективността и координацията и да гарантират целенасочено прилагане на съответните мерки. В същото време се планира да се създадат гъвкави и универсални механизми за всякакви времена за наблюдение на транспортирането и съхранението на стоки, доставени над океана.

Още по темата:

Освен това през следващите години провинцията ще създаде сигурна платформа за предоставяне на информационни услуги с помощта на интелигентни технологии на логистични компании и физически лица. Властите ще създадат още по-добри условия за корабоплаване чрез въвеждане на електронно лицензиране. В информацията на министерството на транспорта става ясно, че се предвиждат такива точки като унифициране на правната рамка, подобряване на механизма за спасяване на кораби и оказване на помощ при извънредни ситуации.

В съответствие с препоръките на министерството, в близко бъдеще правителството на Хайнан ще ускори процеса на обучение на висококвалифицирани специалисти в областта на логистиката, ще „задълбочи международното сътрудничество, ще засили прагматичното взаимодействие с членовете на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия, както и както в региона на Южна Азия.

Благодарение на тези мерки островът се очаква да достигне водещо международно ниво в областта на морските транспортни комуникации до 2035 г.

На 10 юни Постоянният комитет на Националния народен конгрес (парламент) одобри закон, който се очаква да играе ключова роля в развитието на пристанището за свободна търговия в Хайнан. През юни миналата година администрацията на острова публикува обща програма за развитие, която предвижда постепенно премахване на ограниченията и намаляване на данъчната тежест за компаниите, участващи в икономическите дейности на провинцията. Съгласно новата стратегия, до 2025 г. в Хайнан ще бъде сформиран ефективен механизъм за стимулиране на устойчив и дългосрочен растеж, предвиждащ активното участие на този регион в международните вериги на доставки. 

Още по темата: