Астероид „плава“ в Космоса под името Варна

Международният астрономически съюз е одобрил името Варна за астероида с номер 510466. Предложението новият астероид да носи името Варна е направено от доц. Веселка Радева от Морската астрономическа обсерватория и Планетариум на Морско училище във Варна, съобщиха от учебното заведение.

Вижте още: Варна има Морска астрономическа обсерватория

Астероидът е открит в астрономически изображения, направени на 24 ноември 2011 г. с телескопа Pan-STARRS 1, който се намира в обсерваторията Халеакала на Хаваите. Астероидът е открит от доц. Веселка Радева и Ани Фукита от Четвърта езикова гимназия – Варна. Откритието е направено по време на научноизследователска работа на ученически екипи, ръководени от доц. Радева по Международната програма за проследяване и търсене на астероиди през 2011 г. След направени 179 наблюдения, до 2021 г. е уточнена орбитата на астероида. Проф. Патрик Милър, ръководител на Международната програма за проследяване и търсене на астероиди, е отправил покана за даване на име на астероида 510466, открит от българския екип.

Вижте още: Космическо летище проектираха в Морско училище

Астероидът Варна обикаля около Слънцето за 2 години и 9 месеца по почти кръгова орбита. Той се намира в основния астероиден пояс между Марс и Юпитер. Най-близко до Слънцето се приближава на 1,8 астрономически единици, което е приблизително 271 милиона километра.

Вижте още: 200 нови астероида откриха студенти от Морско училище

Освен астероид, който „плава“ в Космоса под името Варна, вижте кой е най-големият кораб, плаващ под името на българската морска столица.

Вижте тук: Най-големият кораб в света с име на български град