Жена-капитан пое 300-метров малайзийски газовоз

Езмайра Сазеа е назначена за капитан на 298-метровия газовоз SERI BIKAKSANA (IMO: 9331658), плаващ под флага на Малайзия. Тя е първата жена-капитан в състава на базираната в Куала Лумпур MISC, която активно работи за равенството между половете в индустрията. Компанията е известна с това, че от поне десетилетие възлага на жени работа на борда на свои кораби.

Езмайра Сазеа е и сред първите жени, завършили Морската академия на Малайзия. Припомняме, че през 2006 година академията даде възможност за обучение на представителки на нежния пол.

От завършването си през 2011 г., Сазеа работи на кораби на дъщерната на MISC „Eaglestar“.

Сазеа казва, че позицията капитан на газовоза с капацитет 149 822 cbm е доказателство за нейните способности и показан професионализъм.

„Много съм благодарна и за мен е чест да бъда първата малайзийска жена – капитан в Eaglestar и това със сигурност ще бъде вълнуващо пътуване за мен в тази нова роля“, коментира тя и добави: „Надявам се, че това ще вдъхнови моите колеги жени моряци да се стремят към по -големи постижения, докато продължаваме да добавяме стойност към световната морска индустрия“.

За жените в морската индустрия