Учените: Кораб Vera Su е потенциална опасност за сериозно замърсяване

Кораб VERA SU е потенциална опасност за сериозно химическо замърсяване. Това заявиха пред Maritime.bg от Института по океанология „Фритьоф Нансен“ към Българската академия на науките. Коментарът на учените е по повод евентуалната гибел на кораба. Тя не бе изключена и от изпълнителния директор на ИА „Морска администрация“ кап. Живко Петров, който на нарочен брифинг неколкократно заяви, че товарът не представлява опасност за морската среда, ако „корабът се разбие на парчета в скалите“. По-рано Maritime.bg публикува части от научни доклади, които оборват категорично заявките на властите.

Учените от ИО – БАН не могат да дадат еднозначен отговор дали потенциалното попадане на 3300 тона урея ще доведе до сериозен цъфтеж на фитопланктона в района, тъй като са налице лимитиращи фактори – спад на температурата на морската вода, както и по-голямата хидродинамика в района.

„Ако подобно количество от този тип вещество все пак попадне във водите на Черно море и в този район – ще е налице сериозно химическо замърсяване от точков източник“, заяви пред Maritime.bg директорът на ИО – БАН доц. Николай Вълчев.

Учените от института смятат, че веднъж допуснато подобно замърсяване може да се разпространи и да има последствия за местообитанията южно от авариралия кораб до Балчик. „Не е изключено да има разпространение и до Варна“, заявиха от ИО – БАН. Експертите все пак подчертаха, че разпространението на евентуално бъдещо допуснато замърсяване следва да е обект на изследвания.

От Института по океанология заявиха, че се очаква и дълъг период на североизточни ветрове. Именно те са най-сериозната опасност за заседналия преди четири дни VERA SU.