Вземат проби от водата около заседналия кораб край Яйлата

Товарът на VERA SU | Снимка: Ал. Тодоров | Maritime.bg

ИА „Морска администрация“ ще осъществи пробонабиране от акваторията около заседналия край защитена местност Яйлата моторен кораб VERA SU. Причина са твърденията на водолаз, че част от превозвания товар – 3300 тона урея, попада в морето.

По-рано днес водолазът Найден Недев осъществя независим граждански подводен оглед. Пред Maritime.bg той заяви категорично, че по негово мнение има установено попадане на товара във водата.

„В района на носа видимостта е нулева, а причината е попадащия във водата товар“, категоричен бе Недев в твърденията си. Неколкократно той отговори отрицателно на въпросите на Maritime.bg дали установеното от него замъгляване в носовата част на кораба не е причинено от движението на кораба по скалите, грунда и пясъка.

От Морска администрация са коментирали пред бТВ, че при вчерашни проверки не е установено нарушаване цялостта на товарните хамбари на построения преди 32 години плавателен съд.

Все още властите не са обявили нов план за очаквана операция по снемане на кораба от плитчината. VERA SU заседна на 20 септември, а четири дни по-късно бе обявена обща авария.

Вчера изпълнителният директор на Морска администрация кап. Живко Петров заяви на пресконференция, която се проведе в София, а не в района на аварията, че има опасност от гибел на кораба. Той коментира, че товарът на кораба не представлява опасност за околната среда. Тази негова теза бе категорично отхвърлена от български учени.

Коментари (0)
Коментирай