ГЕРБ: Далавери, лични сметки и корупция водят до екокатастрофа с кораба край Яйлата

Престъпното бездействие на служебния кабинет на президента Румен Радев за авариралия кораб може да доведе до екокатастрофа. Това пише в позиция на ГЕРБ – Варна, изпратена до редакцията на Maritime.bg.

От партията подчертават, че е налице недопустимо бездействие, продължило пети пореден ден.

„Липсват адекватни реакции от страна на институциите“, коментират от партията на Бойко Борисов в морската столица и добавят, че подобен случай няма аналог в съвременната ни морска история.

„Дали бездействието е заради пари и извиване на ръцете на корабособственика или на застрахователя? Или има нечистоплътно лобиране коя фирма да свърши работата и кой да получи комисионната“, питат служебния кабинет от ГЕРБ.

От партията предупреждават, че очакваното рязко влошаване на хидрометеорологичната обстановка, както и бездействието на институциите през последните пет дни, ще са в основата на потенциална тежка екологична катастрофа.

Евентуалната гибел на кораб VERA SU ще засегне цялото северно крайбрежие, ще унищожи поминъка на дребномащабните риболовци в района, ще засегне туризма и ще има неизвестни последици за местообитанията на стотици видове в огромна акватория в района.

От партията призовават за решаване на кризата и защита на обществения интерес.

„Не [е време] за далавери и лични сметки“, подчертават от ГЕРБ.

Коментари (0)
Коментирай