Искат оставки в Морска администрация за бездействието със заседналия кораб

Граждани организираха група в социалните мрежи с искане към служебния премиер Стефан Янев и служебния министър на транспорта Христо Алексиев за незабавно освобождаване на изпълнителния директор на ИА „Морска администрация“ кап. Живко Петров.

„Тази мярка се налага от продължилото почти седмица бездействие по случая с авариралия край защитена местност „Яйлата“ моторен кораб „VERA SU“. Случаят застрашава екологията в резервата, морското биоразнообразие, представлява опасност както за поминъка на дребномащабните риболовци от региона, така и за туризма.Изпълнителна агенция „Морска администрация“ – София организира и координира дейности по безопасността на корабоплаването в морските пространства и във вътрешните водни пътища на Република България. Агенцията упражнява контрол и организира опазването на морската среда и на р. Дунав от замърсяване от кораби“, пишат в групата.

Вижте тук групата във Фейсбук

Maritime.bg припомня, че това е поредно гражданско искане за незабавно отстраняване на ръководството на базираната в София морска агенция.

Преди два месеца бившият вече служебен транспортен министър Георги Тодоров не отговори на исканията на Моряшкия професионален съюз за „изчистване“ на ИАМА – София. Повод за настояването на съюза стана доказаното бездействие на същата администрация в отговор на резолюциите на ООН за обявяване на моряците за ключови работници.

Вижте тук: Служебният премиер да „изчисти“ Морска администрация – София, призовават от моряшкия профсъюз

Подобни настоявания бяха многократно отправяни през последните години и от доброволческата структура за морско търсене и спасяване БУЛСАР.

Нито правителството на ГЕРБ, което преди години обеща да върне във Варна централата на агенцията, нито последвалите го служебни кабинети обърнаха внимание на случващото се в агенцията и призивите от морските организации.

През последните 10 години БУЛСАР многократно сигнализира, че България не е в готовност да посрещне широкомащабна авария на море, а случаят с VERA SU е показателен, че страната загуби 5 дни за справяне със засядането на кораб с дедуейт едва 3 хил. тона.

Едно от последните предупреждения към властта:

Коментари (0)
Коментирай