Моряшки професионален съюз: Оставките са най-малкото нещо, случаят с кораб Vera Su е престъпно бездействие

Уволнението на изпълнителния директор на Морска администрация – София е най-малкото нещо, което досега трябваше да бъде направено, налице e престъпно бездействие. Това заяви пред Maritime.bg по повод заседналия край Камен бряг кораб VERA SU инж. Иван Велков, председател на Моряшкия професионален съюз, член на Международната федерация на транспортните работници (ITF).

От години предупреждаваме, че българското морско търсене и спасяване е практически загробено“, коментира инж. Велков. По думите му този процес е започнал преди над 12 години, а целта зад него е била частно облагодетелстване.

„Невъзможността за справяне със заседането на толкова малък кораб, липсата на технически средства, на експертиза, на някакви действия, е доказателство, че България не е способна да се справи с по-голяма авария в отговорния й район в Черно море“, заяви профсъюзният лидер.

„Цяла България видя, наяве се показа, че нямаме готовност, нашата Морска администрация умишлено унищожи възможностите си“, допълни още той.

Според него е наложително незабавното освобождаване на изпълнителния директор на агенцията. „Оставките са най-малкото нещо, случаят с кораба показа престъпно бездействие, което трябва да се разследва от други органи“, заяви още инж. Велков.

Той се обърна с пореден призив към служебния премиер Стефан Янев и служебния транспортен министър Христо Алексиев да предприемат незабавни мерки за провеждане на операция за изтегляне на VERA SU.

„Следва добре да помним, че настоящото ръководство на агенцията може би бе в основата на международния скандал с либийския танкер BADR, същото ръководство загуби месеци за обявяване на моряците за ключови работници, както настояват ООН и IMO, това ръководство е и продължител на водената от години политика по съсипване на националната система за търсене и спасяване на море. Надявам се с идването на източно време в близките дни да не берем плодовете от действията и бездействията на тези хора“, подчерта инж. Иван Велков.

Видео от независимия граждански подводен оглед, проведен вчера:

Кораб заседна край Яйлата