Вицеадмирал Пламен Манушев: Крайно време е за морското търсене и спасяване да отговарят Военноморските сили

Крайно време е морското търсене и спасяване да премине към Военноморските сили на Република България. Това заяви пред Maritime.bg вицеадмирал о.з. Пламен Манушев, който днес е посетил района на заседналия моторен кораб VERA SU.

„Категорично няма друга организация, която да се справи с тези задачи, както на организационно ниво, така и с налични средства“, категоричен е бившият шеф на Военноморските сили.

Коментирайки засядането на моторния кораб край Яйлата, вицеадмиралът заяви, че няма подобен случай на бездействие в съвременната ни морска история.

По негово мнение е наложително да бъде сформиран кризисен щаб и да се предприемат незабавни мерки за изтегляне на плавателния съд.

„Изчетох редица научни доклади, включително този, който вие разпространихте от Калифорнийския университет. Последствията за околната среда, ако се допусне гибелта на кораба, ще са сериозни“, предупреди адмиралът.

„Мисля, че вече работата трябва да премине на ниво Министерски съвет, тъй като очакваме влошаване на времето в идните дни“, заяви още той.

„Държавата – дали е богата или бедна, трябва незабавно да изпълни задълженията си по международното морско право“, отсече той и призова този случай да стане повод за започване на широко обсъждане в морската общност, на ниво Народно събрание и правителство, за да бъде решен въпросът с бъдещата готовност на България да посреща кризи на море.

Коментари (0)
Коментирай