Морска администрация дала срок на корабособственика до 15 октомври да изтегли кораба

Временно изпълняващият длъжността капитан на пристанище Варна и директор на ДМА – Варна кап. В. ДЖАМБАЗОВ, е дал срок до 15 октомври на корабособственика на VERA SU да снеме кораба от района на защитена местност „Яйлата“. Турската компания е трябвало да предаде план за изтеглянето на кораба до 27 септември или една седмица след засядането.

Това по всяка вероятност е първичната причина за притеснителното бездействие на всички институции в държавата за първата седмица от инцидента, разкри ексклузивно Maritime.bg.

Към 0930 ч. в понеделник се планира осигуряването на кораба с котви.

Предоставянето на толкова дълъг период за подготовка на план, както и срок за снемане на кораба в рамките на близо един месец, граничи с абсурд, тъй като за екипажа, кораба, товара и екологията има реална непосредствена опасност. Днес в следобедните часове се очаква първично влошаване на хидрометеорологичните условия в района.

Към 1030 ч. към района отплава плаващият кран АНТЕЙ, осигуряван от влекача КАСТОР.

Над 350 души вече искат незабавната оставка на изпълнителния директор на Морска администрация – София. Maritime.bg научи, че по всяка вероятност ще бъдат проведени и протести, които следва да привлекат вниманието на служебния премиер Стефан Янев и служебния транспортен министър Христо Алексиев за настояването за незабавно освобождаване на отговорните длъжностни лица.

Maritime.bg публикува заповедите на капитана на пристанището, издадени дни след засядането, в които освен всичко е посочено, че корабът е потънало имущество:

Кораб заседна край Яйлата