„Антей“ достигна Vera Su, предстои прехвърляне на част от товара (обновена)

Плаващият кран АНТЕЙ пристигна около 1500 ч. в района на заседналия кораб VERA SU. Той е осигуряван от влекача КАСТОР. Очаква се кранът да подходи и застане до кораба. Към момента властите не са обявили как ще се проведе операцията.

За момента е ясно единствено, че предстои да бъде прехвърлена част от товара и да се извършват последващи опити за снемане на 32-годишния кораб от скалистия бряг край Яйлата, където заседна преди 7 дни.

КАСТОР И АНТЕЙ В РАЙОНА НА ЗАСЕДНАЛИЯ ВЕРА СУ

По информация на Maritime.bg на място е командированият директор на ИА „Морска администрация“ – София кап. Живко Петров, който лично наблюдава процесите. Той се очаква във Варна по-късно днес, където да запознае медиите с хода на операцията.

На борда на плаващия кран вчера са били доставени бигбегси, които ще бъдат пълнени и вероятно прехвърляне на малък плавателен съд, който ще ги транспортира за последващо разтоварване в близко пристанище, според информация на Maritime.bg.

Към кораба плава и влекач САНМАР 14, който провлачва баржа.

Към VERA SU е насочен и САМАРА, на борда на който вероятно ще бъде прехвърляно гориво от кораба.

По-рано днес водолази извършиха подводни огледи, съдът е допълнително осигурен с котви.

Към 1530 ч. при н. Шабла духа североизточен вятър със скорост 6,2 м./с с пориви до близо 7 м/с. Вълнението на морето е 2 бала, височината на вълната към 1130 ч. бе 0.50 м. Прогнозата е за влошаване на метеообстановката.

Няма установено изтичане на нефтопродукти, предаде репортер на Maritime.bg.

Коментари (0)
Коментирай