Чужда салвидж компания се заема с Vera Su?

Чуждестранни салвидж специалисти е възможно да поемат операцията със заседналия край Яйлата моторен кораб VERA SU. Това обяви днес министърът на транспорта Христо Алексиев. Той пристигна в района, за да се запознае с водените до момента операции, заявявайки че вече се проверява цялата верига при вземане на решения до момента.

„Ще бъда безкомпромисен към всички, които са спали“, закани се Алексиев.

Министърът съобщи, че използва изцяло лични контакти за евентуалното привличане към операцията на международна салвидж компания. Без да назовава нейното име, той коментира, че става дума за фирмата, участвала в операцията с потъналата подводница „Курск“.

Maritime.bg припомня, че останките на подводния атомен крайцер бяха изтеглени и извадени в операция, ръководена от базираната в Нидерландия „Смит салвидж“. В нея участваха и специалисти на редица други компании, сред които и „Коффеман“.

„Вече се изготвя план“, заяви транспортният министър.

Алексиев изрази недоумение и от факта, че на корабособственика е даден толкова дълъг срок за предоставяне на план и крайната дата за изтегляне на кораба.

„Очевидно с техниката, с която разполагаме, това не може да се случи“, бе краткият му коментар по повод провала на провежданата под ръководството на Морска администрация операция. Коментирайки засядането на VERA SU, Алексиев припомни и многогодишните наслоени проблеми в законодателството, които са довели до практическото унищожаване на способността на България да провежда подобен род операции със собствени сили и средства.

„Ще продължим да търсим абсолютно всички възможни варианти“, обяви пред медиите изпълнителният директор на ИА „Морска администрация“ кап. Живко Петров, който също призна, че наличните в страната технически средства не са достатъчни.

Петров също потвърди тезата, че България не е готова за широкомащабен инцидент на море, отчитайки бездействието на нормотворците за последните 4 – 5 години по подадените от него доклади за спешни нужди от законодателни промени. Изреждайки редица нормативни актове за кризисни ситуации, кап. Петров изтъкна, че в никой от тях не са описани, предвидени и няма установени и разписани процедури за инциденти на море.

Петров не можа да даде отговор на въпросите на Maritime.bg дали е започнало разследване от инспектори към Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт, както и дали са взети проби за алкохол и наркотици на вахтения офицер.

Капитан Петров не можа да даде убедителен отговор и на въпроса защо заповедта на вр. и. д. капитан на пристанище Варна В. Джамбазов, с която се дава толкова дълъг срок на корабособственика, е издадена цели три дни след инцидента. Той все пак изтъкна, че работата е започнала незабавно след засядането, но пред медиите не успя да си спомни и на коя дата инспектори на ИАМА за първи път се качват на борда на VERA SU. По информация на Maritime.bg, става дума за четири дни след засядането.

Заседнал кораб край Яйлата