Освободиха изпълнителния директор на Морска администрация

К.д.п. Живко Петров

Изпълнителният директор на ИА „Морска администрация“ кап. Живко Петров е освободен с министерска заповед. Това обяви на извънреден брифинг министърът на транспорта Христо Алексиев. Причината за решението са грешки при операцията със заседналия кораб VERA SU.

Живко Петров бе назначен за шеф на агенцията през 2014 година.

На неговото място е назначен к.д.п. Венцислав Иванов.

„Няма да позволя случаят със заседналия кораб край Камен бряг да се използва за саботаж на държавата от предизборни партийни интереси, лобисти и представители на администрацията“, отсече министър Алексиев.

Ще бъде освободен и временно изпълнявалият длъжността капитан на пристанище Варна к.д.п. Валентин Джамбазов, който издава заповедта със срок близо 1 месец за снемане на VERA SU от скалистия бряг край Яйлата.

Служебният министър обяви, че е открил пропуски в работата на агенцията по случая. Основно посочи несъгласувано отклонение от предварително одобрената технологията за разтоварване на кораба.

В същото време Христо Алексиев подчерта, че е спазена международната нормативна уредба за действия в такива ситуации.

„Вчера бях на място, запознах се лично със ситуацията, има сформиран кризисен щаб, всичко е под наблюдение. Установих една сериозна неадекватност. Затова със своя заповед освободих изпълнителния директор на „Морска администрация“, заяви министър Алексиев.

Той отправи сериозни критики към политическите партии, които коментират темата със заседналия кораб VERA SU, обвинявайки ги в саботаж. Алексиев заяви, че има данни за лобистки интереси, които са повлияли за забавянето на операцията с кораба, но ще изнесе данните на по-късен етап.

„Докато съм министър и представител на държавата няма да позволя саботажи към държавата, независимо дали са по политически или други причини. Няма да позволя саботаж и от администрацията към държавата“, категоричен бе Алексиев.

Министърът заяви, че предстоят още уволнения в агенцията. Ще се проведе и одит на целия случай.

„Капитан Петров понесе отговорността, тъй като те имаха една одобрена технология за разтоварване. На своя глава са избрали друга, която не е съгласувана с МОСВ, затова си понесоха отговорността“, обяви министърът.

Алексиев изтъкна, че има незабавна готовност за мобилизиране на сили и средства при евентуална евакуация на моряците от VERA SU.

Подготвят се пет сценария за прехвърляне на товара от плавателния съд, обясни министърът. Каквато и технология да бъде избрана, тя ще бъде предварително съгласувана с Министерството на околната среда и водите. „В контакт сме с няколко международни фирми за морско спасяване и очакваме предложения за действие от тях“, обясни Христо Алексиев.

През последните години базираната в София агенция стана част от няколко скандала, най-големият сред тях за

отнемане контрола над либийския танкер BADR в Бургас,

последван от

липса на действия за обявяване на моряците за ключови работници

по време на пандемията и

засядането на VERA SU.

Живко Петров е роден през 1966 г. в град Нова Загора. Завършва ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ със специалност „Корабоводене за БМФ“. Прекарва 3 години на корабите на „Океански риболов“, а след това повече от десетилетка работи в Кувейтската танкерна компания. На мостика достига до старши помощник-капитан, изпълнява длъжността 6 години. Степен капитан далечно плаване придобива през 2003 г. От 2004 г. работи в ИАМА.

Коментари (0)
Коментирай