Президентът Румен Радев за кораб Vera Su: Картина на безхаберието от десетилетия

Корабът е една картина на безхаберието от десетилетия по отношение на морското търсене и спасяване. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпроси за заседналия край Яйлата моторен кораб VERA SU.

„Докато бяха заети да приватизират флот, да концесионират пристанища, да драгират за стотици милиони, с неясни договори и с неясен резултат – ето това е, което виждаме в момента“, коментира държавният глава.

„Никакви процедури по морско търсене и спасяване. Абсолютно разкапана техника. Никаква организация“, описа ситуацията Радев.

България не е пиратска страна, заяви президентът. Той изглежда е забравил, че на рейд в пристанище Бургас все още се намира моторен танкер BADR, който по особен начин смени контрола си, а в основата на скандала се предполага отговорността на същата Морска администрация.

„Мисля, че все пак МТИТС влезе енергично, създаде необходимата организация. Със заповед на министъра на транспорта, който с лична негова отговорност, се компенсира липсата на тези процедури“, обяви президентът.

Радев поздрави участниците във вчерашната операция, изтъквайки важността за прехвърляне на горивото.

„Вие представяте ли си какво би могло да стане, ако десетки тонове гориво се излеят. Това са непоправими щети. Това вече е обезопасено. Очаквам предприемане на всички възможни мерки, има най-различни сценарии, те се комбинират според метеоусловията, така че да не допуснем на първо място загубата на живот. В момента МТИТС, ВМС и ВВС са ангажирани като организация, ако се наложи да се спасява екипажа“, каза президентът.

Коментари (0)
Коментирай