Екоминистерството дава Морска администрация на прокуратурата

Министерството на околната среда ще предаде на прокуратурата за проверка действията на ИА „Морска администрация“, свързани с ликвидацията на аварията с моторен кораб VERA SU край бреговете на защитена местност Яйлата. Това обяви на нарочен брифинг министърът на околната среда Асен Личев.

Той коментира, че преломен момент става заснетата нощна акция по прехвърляне на товара. Припомняме, че част от уреята попадаше в морето.

Предстои изпращане на писмо до прокуратута с настояване за провеждане на разследване по престъпление срещу околната среда срещу Морска администрация, заяви министърът.

„Ние бяхме изправени пред две кризи – едната е административна криза, тежка, другата е екологична криза. Ще започна с административната криза – недопустимо е една страна членка да допусне един кораб, който видимо отива към брега, видимо е натоварен с насипен карбамид, който е забранен от европейското законодателство да бъде превозван в такъв вид, да се блъсне в нашия бряг, да застраши водната екосистема и да застраши защитена зона Яйлата. Това за мен го ползвам за мотив да ги дам на прокуратурата за разследване“, каза министър Личев.

По думите на Личев основният риск за околната среда е преодолян, тъй като горивото от танковете на VERA SU вече е прехвърлено.

Той коментира, че определели действията на Морска администрация по прехвърляне на товара като „професионална, етична и морална нищета“.

„В резултат на това наложих административна мярка, с която забраних извършването на тази операция“, подчерта Личев.

Министърът подчерта, че очаква да не се допусне замърсяване. Възложен е и площен мониторинг с радиус от 1 км. около кораба.

Вижте още във видеото:

Заседнал кораб край Яйлата