Има готовност за евакуация на екипажа на кораб Vera Su

Служебните министри на екологията, транспорта,  земеделието и отбраната – Асен  Личев, Георги Тодоров, проф. д-р Христо Бозуков, Георги Панайотов,  зам.-министърът на вътрешните работи Енчо Мирчев и директорът на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов участваха в работната среща в МВР, под председателството на вицепремиера и министър на вътрешните работи Бойко Рашков. 

Тема на експертната среща бе ситуацията със заседналия кораб с опасен товар край Камен  бряг. С цел намаляване на потенциалните рискове и освобождаването на плавателния съд е създаден координационен щаб в областната управа  в гр. Добрич и бе изготвен план за действие.

Бяха набелязани и конкретни мерки за изпълнение – непрекъснато наблюдение с дронове на обстановката през светлата част на денонощието;  при необходимост готовност за извеждане на екипажа до 30 минути; при успокояване на вятъра и вълнението /което към 13.30 часа днес е било 4 бала/ – предприемане на действия за разтоварване на кораба и изтеглянето му в дълбоки води навътре в морето.

Участниците обсъдиха и най-неотложните действия: укрепване на кораба с допълнителни котви, за да се предотврати увреждането му в скалната маса; непрекъснат териториален мониторинг в радиус от 1 км около плавателния съд, както и ежедневно наблюдение на състава на морската  вода в района.

На срещата бе съобщен и резултатът от предприетите вчера облитания на района с хеликоптер и наблюденията на заместник-командира на ВВС в търсене на възможност за разтоварване на кораба по въздух. Изводът на този етап е, че предвид скалистия релеф на брега, подобен подход ще е рискован.

В процес на изготвяне е план за безопасно извеждане на кораба с наличните ресурси, като същевременно се водят и разговори с три компании за морско спасяване.

Министърът на околната среда и водите съобщи, че дейността на ИА „Морска администрация“ до момента е обект на прокуратурата.