Румен Николов: Провежда се значително по-сериозна подготовка, има готовност за евакуация на Vera Su, очаква се добро време

Има готовност за евакуация на екипажа на заседналия край Яйлата моторен кораб VERA SU. Това заяви вицеадмирал о.р. Румен Николов, ръководител на операциите по снемане на кораба на нарочен брифинг тази сутрин край защитената местност.

Предвидени са мерки за спасяване на хората, както от брега, така и от вертолет на ВМС, заяви той.

По думите му към момента екипажът е на борда на кораба, изпълнява задълженията си, разработен е план евакуацията да се осъществи в рамките на 30 минути.

На територията на община Каварна е осъществена подготовка за приемане на моряците при нужда, провеждане на медицински прегледи, карантиниране и битуване, каза Николов.

Той коментира, че вече е изпратено искане за становище до корабособственика, който е отговорил, че екипажът се намира в безопасност. Николов изтъкна, че последваща евакуация ще промени статута на плавателния съд.

Води се непрекъснат контакт с кораба на 2 часа, получава се информация за състоянието на кораба и екипажа. Деветимата моряци на борда – 6-ма от Турция и 3-ма от Азербайджан, са осигурени с провизии.

Николов заяви, че безспорно е имало слабост при първичната операция за снемане на кораба от скалистия бряг в сърцето на защитената местност. Предприети са мерки за значително по-сериозна подготовка.

Николов обясни, че няма друг вариант за прехвърляне на част от товара – тази операция трябва да се осъществи на море.

Възложени са разчети, предстои укрепване, допълнителни промери и огледи.

Прогнозата сочи, че условията в района може би ще бъдат благоприятни в началото на следващата седмица. Той подчерта, че няма промяна на позицията на плавателния съд от момента на засядането.

Заседнал кораб край Яйлата