Военният министър за Vera Su: Става въпрос за грешка на екипажа

Министърът на отбраната Георги Панайотов каза, че преди два дни е направено облитане на заседналия кораб край Камен бряг с хеликоптер, за да се вземе решение дали хеликоптери могат да бъдат използвани за разтоварване на товара на кораба. Рискът е толкова висок за техниката и хората при използване на този вариант, затова няма да се използва. Причината е, че корабът е много близо до скали и при по-силен порив на вятъра, хеликоптерът може да бъде блъснат в скалите, предаде Дарик.

Издадено е разпореждане и хеликоптер на ВМС е в 30-минутна готовност да направи евакуация на моряците, които са на борда на кораба, съобщи министърът.

Министърът е категоричен, че случаят с кораба няма нищо общо с пробив на националната сигурност. Отклонението на кораба е 10 мин.

„Ние сме имали информация за този кораб, но не може да атакуваме и обстрелваме търговски кораб, отклонил се с 10 мин. от курса. Тук става въпрос за грешка на екипажа, има някакви действия от страна на „Морска администрация“, които не са били такива, каквито трябва да бъдат и доколкото знам вече е освободен шефът на „Морска администрация“, заяви той.

Заседнал кораб край Яйлата