Вода нахлува в хамбара на кораб Vera Su (видео)

Вода нахлува в хамбара на заседналия край защитена местност Яйлата моторен кораб VERA SU. Това стана ясно на извънреден брифинг, в който участваха министрите на транспорта Христо Алексиев и на екологията Асен Личев.

Към момента не е известно какво е количеството на нахлуващата задбордна вода.

Двамата министри заявиха пред медии, че превозвания товар около 3300 т. карбамид (урея) не представлява опасност за околната среда, според получено от Европейската агенция за морска безопасност писмо.

Има готовност за евакуация на 9-членния екипаж.

Още във видео:

Хамбарът се пълни с вода, което означава, че товарният кораб Vera SU започва да потъва, каза министърът на транспорта Алексиев. По думите му ситуацията е критична, товарът е разместен, а синоптичната прогноза за следващите дни не е добра.

„Наш приоритет е запазването на човешкия живот и затова действахме превантивно през нощта, около 3 часа, изградихме съоръжение, с което да може екипажът да се евакуира“, каза Христо Алексиев.

Той бе категоричен, че са разгледани всички възможни варианти за прехвърлянето на товара и кораба. „Мястотое неудобно за евентуално разтоварване по суша, тъй като бреговата ивица е защитена зона и не се допускат техника и машини“, посочи министърът.

„Разтоварването по въздух също не е добра алтернатива. Това крие множество рискове, поради близостта на кораба до скалите. Последните дни не се откри възможност за провеждане на операция по море, заради синоптичните условия. Не може да си позволим и да предприемем действия, застрашаващи човешки живот“, заяви Христо Алексиев.

„Българската държава не е закъсняла с действията и реакцията си в ситуацията с кораба. Според европейската нормативна уредба, превозваният товар не е класифициран като опасен. Има държави, в които се предприемат мерки по задържане на кораби и изземване на правомощията на корабособствениците, но това е само когато се превозват опасни товари. Задържането на кораба не може да се случи в първия ден, според българското законодателство. Това би се възприело като враждебен акт и грубо нарушение на търговски взаимоотношения, според европейските международни морски норми, което може да доведе до сериозни правни искове към държавата“, поясни Христо Алексиев.

Главният директор на ГД „Аварийно-спасителна дейност“ в Морска администрация – Варна Румен Николов съобщи, че товарът в кораба е сух. „Отворени бяха танковете и всички се убедихме, че няма драстично наводняване или запълване на трюма. Има проникване на вода в него, но то може да се дължи на отворен вентилационен отвор. Утре сутрин ще се предприемат действия по снемане на поредното количество гориво, за да се избегне разлив. Вълните бяха изключително големи през изминалото денонощие и единствено благодарение на разпореденото от нас включване на двигателя на кораба се съхрани плавателният съд в тази позиция. В момента корабът е стабилизиран и се изчака по-голям прозорец, за да бъдат предприети последващи действия за разтоварване на товара“, добави още Румен Николов.

С оглед овладяване на ситуацията е създаден Национален координационен щаб, с председатели министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев и министърът на околната среда и водите Асен Личев. Членове на щаба са заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, заместник-министърът на вътрешните работи Таня Райчева, заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова и заместник-министърът на външните работи Василий Такев.

До момента министър Христо Алексиев лично следи и координира действията на всички структури, които са на негово подчинение.

„Няма да допусна неадекватни действия и реакции от наша страна и смятам че го доказах с действията си“, категоричен бе Алексиев.

Коментари (0)
Коментирай